All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Architecture News
  3. Henning Larsen's Paris Office Complex Merges Working and Living, Inspired by French Rural Villages

Henning Larsen's Paris Office Complex Merges Working and Living, Inspired by French Rural Villages

Henning Larsen's Paris Office Complex Merges Working and Living, Inspired by French Rural Villages
Henning Larsen's Paris Office Complex Merges Working and Living, Inspired by French Rural Villages, Courtesy of Henning Larsen
Courtesy of Henning Larsen

Henning Larsen has released details of its winning design for the NØRR office and cultural center in Saint-Denis, near the French capital of Paris. The 55,000-square-meter scheme draws inspiration from rural French villages, creating an intimate setting for urban and professional life derived from Scandinavian-styled human scales.

The scheme’s design was driven by an ethos of a professional world that would not forfeit the fundamentals of human wellness, with 50,000 square meters of working space engaging in direct dialogue with lush terraces, natural daylight, and a tight sense of community.

Courtesy of Henning Larsen Courtesy of Henning Larsen Courtesy of Henning Larsen Courtesy of Henning Larsen + 4

Courtesy of Henning Larsen
Courtesy of Henning Larsen

The design concept behind NØRR translates the rural village typology into a human-orientated workplace, with even the divided “Ø” in the title symbolizing where dualities converge: nature and urban, private and public, professional and playful. On the ground level, 5,000 square meters of outdoor cafes, cultural spaces, and green gardens invite the public into NØRR’s daily life, with pedestrian corridors and small-scale gathering points mirroring the intimate setting of village streets.

Courtesy of Henning Larsen
Courtesy of Henning Larsen

The village typology continues on upper office floors, with offset building volumes avoiding long, impersonal hallways, instead channeling occupants through smaller corridors marked by common social hubs.

Our starting point was creating a design that could fulfill 55,000 m2 of space while giving off a smaller sense of scale. We want to create a village, not a monolith. By gathering cultural venues and offices under the same roof, NØRR reimagines work life with a Scandinavian emphasis on personal interaction and a close connection with nature.
- Søren Øllgaard, Partner and Design Director at Henning Larsen

Courtesy of Henning Larsen
Courtesy of Henning Larsen

The Henning Larsen scheme sits along a corridor of significant new development, with projects by Snøhetta, Kengo Kuma and Marc Mimram are all planned to rise within one kilometer of NØRR, as well as the new aquatics center for the Paris 2024 Olympics. NØRR therefore stands at the crossroads of local urban life, drawing professional and public realms together at a new hub of Saint-Denis culture and activity.

NØRR is co-developed with AXA IM – Real Assets, Bouygues Immobilier, and Plaine Commune Développement, a Saint-Denis-based public-private development agency.

News via: Henning Larsen

View the complete gallery

About this author
Cite: Niall Patrick Walsh. "Henning Larsen's Paris Office Complex Merges Working and Living, Inspired by French Rural Villages" 15 Mar 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/913293/henning-larsens-paris-office-complex-merges-working-and-living-inspired-by-french-rural-villages/> ISSN 0719-8884
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.