All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Housing
  4. China
  5. ZAI
  6. 2015
  7. Hutong Filter / ZAI

Hutong Filter / ZAI

  • 23:00 - 17 March, 2019
  • Curated by 韩爽 - HAN Shuang
Hutong Filter / ZAI
Hutong Filter / ZAI, Courtyard Looking North. Image Courtesy of ZAI
Courtyard Looking North. Image Courtesy of ZAI

Close Up of Porous Wall. Image Courtesy of ZAI Drawing Room Interior. Image Courtesy of ZAI New Entrance Addition. Image Courtesy of ZAI Northern Facade. Image Courtesy of ZAI + 23

  • Architects

    ZAI
  • Location

    Beijing, China
  • Category

  • Design Team

    Yihang Zhang
  • Area

    20.0 m2
  • Project Year

    2015
Northern Facade. Image Courtesy of ZAI
Northern Facade. Image Courtesy of ZAI

Text description provided by the architects. Hutong Filter seeks a balance between the walled mentality of traditional Hutongs and a more open communal lifestyle. This project employs slate and timber stud framing in a manner that is both functional and in harmony with the surrounding context. The brief was for an extra studio space and outdoor dining area. Initially, the plan was to fence off the whole plot for privacy reasons. But eventually, a more subtle solution was found.

Porosity to Neighbors. Image Courtesy of ZAI
Porosity to Neighbors. Image Courtesy of ZAI
Physical Model. Image Courtesy of ZAI
Physical Model. Image Courtesy of ZAI
Drawing Room. Image Courtesy of ZAI
Drawing Room. Image Courtesy of ZAI

Stone shingles allow the facade to be easily pixilated to provide openings where needed.  The color of the shingles also blended easily into the surrounding context.

Integrated Shelving. Image Courtesy of ZAI
Integrated Shelving. Image Courtesy of ZAI

The Stud wall system was chosen because of its ease of assembly. The noggins were extended and exposed to provide shelving for the interior and exterior spaces.

Courtyard Looking North. Image Courtesy of ZAI
Courtyard Looking North. Image Courtesy of ZAI

All timber are hand rubbed with pure tung oil. This is a traditional technique used in Chinese shipbuilding to achieve a waterproof finish.

Close Up of Porous Wall. Image Courtesy of ZAI
Close Up of Porous Wall. Image Courtesy of ZAI

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Hutong Filter / ZAI" 17 Mar 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/913227/hutong-filter-zai/> ISSN 0719-8884
Courtyard Looking North. Image Courtesy of ZAI

胡同滤镜 / ZAI

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.