All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United Kingdom
  5. Niall McLaughlin Architects
  6. 2017
  7. Hampshire House / Niall McLaughlin Architects

Hampshire House / Niall McLaughlin Architects

  • 02:00 - 15 March, 2019
  • Curated by Paula Pintos
Hampshire House / Niall McLaughlin Architects
Hampshire House / Niall McLaughlin Architects, © Nick Kane
© Nick Kane

© Nick Kane © Nick Kane © Nick Kane © Nick Kane + 50

  • Structural Engineer

    Price & Myers
  • M&E Consultant

    Max Fordham
  • Quantity Surveyor

    Ridge And Partners LLP
  • Project Manager

    Padstone Consulting Ltd
  • Approved Building Inspector

    Mlm Group
  • Main Contractor

    Kingerlee Ltd
  • Landscape Architect

    Imagination Design Ltd
  • Timber Consultant

    Wood Architecture & Building
  • Stone Consultant

    Harrison Goldman
  • More Specs Less Specs
© Nick Kane
© Nick Kane

Text description provided by the architects. The property is approached from the north, down a steep bank. The house is nestled into the hillside and appears as a single story flint building echoing the demesne walls common in the local area. Visitors are guided down a tree-lined road to a lower entrance courtyard where the building rises to two stories. The house is arranged in a series of staggered volumes, which are conceived of as an entrance to the landscape. The spaces frame the three key views; the meadows, the lakes, and the gardens. In the center is the top-lit, double height kitchen, around which the daily life of the family revolves.

© Nick Kane
© Nick Kane

 The main staircase is lined in Purbeck stone with cantilevered precast concrete treads. The upstairs circulation spaces overlook the kitchen and pool below and also open out to accommodate the library, reading room, and play space, which are articulated by lanterns to allow clerestory light into the space. The oak-lined bedrooms enjoy panoramic views across the site and include full height shutters with external louvers allowing the space to be fully opened up to the landscape and also providing natural ventilation. 

© Nick Kane
© Nick Kane
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Nick Kane
© Nick Kane

 The materials have been chosen to relate to the surrounding context and include coursed flint, Purbeck stone, and precast concrete. Timber windows and cladding are made from oak which is untreated and will gradually weather to a silver-grey to match the color of the stone and flint. The structure is a combination of steel and concrete frame with visual oak joists providing support to the upper floor and roof slab. The house includes ground source heating technology, PV panels and high levels of thermal insulation.

© Nick Kane
© Nick Kane
Section AA
Section AA
© Nick Kane
© Nick Kane

View the complete gallery

About this office
Cite: "Hampshire House / Niall McLaughlin Architects" 15 Mar 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/913208/hampshire-house-niall-mclaughlin-architects/> ISSN 0719-8884
© Nick Kane

汉普郡住宅/Niall McLaughlin Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.