All
Projects
Products
Events
Competitions

Wine Tourism Building / Diogo Aguiar Studio

Wine Tourism Building / Diogo Aguiar Studio

© Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG + 29

Penafiel, Portugal
  • Architects Authors of this architecture project Diogo Aguiar Studio
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2018
  • Photographer Created with Sketch.
  • Equipe de Projeto

    Diogo Aguiar, Daniel Mudrák, Adalgisa Castro Lopes
  • Engineering

    NCREP
  • Construction

    CS Construtora
  • Client

    Aveleda, SA
More Specs Less Specs
© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Text description provided by the architects. Located in Penafiel, Portugal, Quinta da Aveleda is one of the main producers of vinho verde in the country and enjoys an unusual built heritage surrounded by beautiful gardens.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The reconversion of a former agricultural building (barn) to a wine tourism building is based on the spatial potentialities of the pre-existing building and the creation of a visiting route in three acts. In opposition to the dense compartmentalization originally existing, the building is now organized in a succession of continuous spaces, formally related to the volumetry of the building: the tasting room (complemented by a small kitchen) - in one of the side wings -; the vinoteca and the mezzanine - in the central volume -; and the shop - in the remaining side wing;

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The tasting room emphasizes the longitudinal character of the building through the linear organization of the long tasting tables, which promote up to a hundred seats; The vinoteca is the space of transition between the tasting room and the shop, also giving access to the mezzanine. It intends to be an experience space, dedicated to the exhibition of special wines. Chromatically distinct, this is a space of pause that seeks to create an intimate atmosphere.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

This space is intrinsically related to the mezzanine, which is organized in two elevated spaces and a connecting bridge, allowing a dominant reading of the two adjacent spaces on the ground floor. Lastly, the shop has a central layout of furniture, releasing, like the tasting room, the peripheral walls of the building and thus allowing it to receive, among the spans that regulate its rhythm, photographic and written memories, and objects.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Inherent to the new design of space, is, therefore, its understanding as museum space as a spatiotemporal opportunity to narrate the history of the family that for five generations produces the vinho verde in that region. Recovering the traditional spirit of painted wood - which can be found in many farms in the north of the country -, the intervention is based on a classic composition between two colors, the beige and the brown - which also existed in other buildings of Quinta da Aveleda -, attributing this time a greater drama and contemporaneity by the assumption of a strong chromatic contrast between different spaces in direct dialogue.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG
Section 1
Section 1
© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

At the structural level, due to technical impossibilities, the original trusses of the building were not maintained: those of the central body - the elegant timber scissor trusses - were no longer in the ideal state of conservation; and those of the side wings had already tampered with an armored brick. In this sense, the less usual design of the timber scissor trusses was recovered - initially only existing in the central volume of the building - and now also adapted to the lower bodies of the building. 

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

At the same time that they liberate a greater height giving the sensation of greater spatial amplitude, these unusual asses also assume a singular iconography, characterizing of this particular building, differentiating it from the others. Concluding, the whole architectural intervention is based on the respect and the reinforcement of the identity of the building, the enhancement of its longitudinal character, the simulation of a non-existent symmetry, the reinterpretation of its initial design, the reintegration of original elements, recovering the vernacular essence of a farmhouse and endowing, subtly, the building of new spatial values.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: EM596-1 218, 4560 Penafiel, Portugal

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Wine Tourism Building / Diogo Aguiar Studio" [Edifício para Enoturismo / Diogo Aguiar Studio] 13 Mar 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/913045/wine-tourism-building-diogo-aguiar-studio/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.