All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Hotels
  4. Mexico
  5. Jaquestudio
  6. 2018
  7. Jungle Keva / Jaquestudio

Jungle Keva / Jaquestudio

  • 07:00 - 13 March, 2019
  • Curated by Clara Ott
Jungle Keva / Jaquestudio
Jungle Keva / Jaquestudio, © César Béjar
© César Béjar

© César Béjar © César Béjar © César Béjar © César Béjar + 29

  • Architects

  • Location

    Tulum, Q.R., Mexico
  • Category

  • Architect in Charge

    Jesús Acosta
  • Design Team

    Fernando Abogado, Everardo Castro, Víctor Rosete
  • Area

    428.0 m2
  • Project Year

    2018
  • Photographs

© César Béjar
© César Béjar

Text description provided by the architects. Situated in Tulum, this small boutique hotel rises between the trees, in which the main concept consisted of preserving 70% of the existing vegetation in order to build around it. By achieving this, every space of the project is always in relation to its natural surroundings.

© César Béjar
© César Béjar
First Floor Plan
First Floor Plan
© César Béjar
© César Béjar

The hotel has five 50m2 lodges, formed by a double height room, a mezzanine or “tapanco”, a terrace and an indoor-outdoor bathroom. At the back of the lot, the social areas are located, with a dining space and yoga pavilion hanging in cantilever over the pool. The main idea of this water element is to be extruded from the ground in between the vegetation. For this reason, two old zapote trees were preserved, which look as they were rising from the pool itself.

© César Béjar
© César Béjar

All the project is composed of local materials, as well as low maintenance and natural textures, which provide a warm atmosphere to the buildings. A particular finish found on the walls is “chukum”, a Mayan stucco characteristic of the region, which uses a tree resin to give its distinctive color, appearance, and durability.

© César Béjar
© César Béjar
Floor Plans 1
Floor Plans 1
© César Béjar
© César Béjar

The objective was to use materials that age with dignity so that with the passing of time the architecture acquires character and a deeper sense of belonging. The different volumes of the complex are scattered along the lot, between the trees and stone paths, which provide a sensation of being in a small village in the Mayan jungle.

© César Béjar
© César Béjar

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Jungle Keva / Jaquestudio" [Jungle Keva / Jaquestudio] 13 Mar 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/913036/jungle-keva-jaquestudio/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.