All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Residential
  4. Singapore
  5. Pencil Office
  6. 2018
  7. A Simple Terrace House / Pencil Office

A Simple Terrace House / Pencil Office

  • 01:00 - 8 March, 2019
  • Curated by Clara Ott
A Simple Terrace House / Pencil Office
© Kevin Scott, Darren Soh, Erik L’Heureux
© Kevin Scott, Darren Soh, Erik L’Heureux

© Kevin Scott, Darren Soh, Erik L’Heureux © Kevin Scott, Darren Soh, Erik L’Heureux © Kevin Scott, Darren Soh, Erik L’Heureux © Kevin Scott, Darren Soh, Erik L’Heureux + 28

  • Structural engineering

    YR2000 Engineering Consultants
  • Contractor

    OTOL Construction & Engineering Pte Ltd
  • More Specs Less Specs
© Kevin Scott, Darren Soh, Erik L’Heureux
© Kevin Scott, Darren Soh, Erik L’Heureux

Text description provided by the architects. A Simple Terrace House is in the Windsor Park neighbourhood of Singapore and is composed of two pitched concrete forms containing the private bedrooms and attic terrace. A continuous aluminium screen wraps these volumes, mitigating the intense solar gain found on the tropical equator, while allowing deep penetration of daylight.

A Simple Terrace House / Pencil Office, © Kevin Scott, Darren Soh, Erik L’Heureux
© Kevin Scott, Darren Soh, Erik L’Heureux
Section
Section
© Kevin Scott, Darren Soh, Erik L’Heureux
© Kevin Scott, Darren Soh, Erik L’Heureux

Between these two dramatic volumes is an open-air courtyard that bifurcates the home, linking exterior air through the attic terrace, downward through the bedroom level into the living and dining areas found on the ground floor. The courtyard is periscopic in section acting as a thermal ventilator for the home minimizing air conditioning to the living spaces. On the ground level, the courtyard operates based on thermal stratification, allowing cool air to collect at sitting level allowing air conditioning when needed, while hot air rises through the courtyard.

© Kevin Scott, Darren Soh, Erik L’Heureux
© Kevin Scott, Darren Soh, Erik L’Heureux

Full cross ventilation coupled with elevated air speed by fans insures that air conditioning is used only on the hottest of days. Because of the courtyard being always open to above, slight breezes and sounds from the nearby nature reserve enter into the center of the architecture improving the overall interior air quality.

© Kevin Scott, Darren Soh, Erik L’Heureux
© Kevin Scott, Darren Soh, Erik L’Heureux

The house sits as a terrace mid-block property requiring the architecture to invert on itself through a series of skylights and ventilations windows about the attic terrace. A series of smaller tapered volumes above the stair and master bath, operate in a similar capacity to the courtyard, allowing hot air to escape while bringing natural daylight into what would be normally the darkest areas of the home.

© Kevin Scott, Darren Soh, Erik L’Heureux
© Kevin Scott, Darren Soh, Erik L’Heureux
Plans
Plans
© Kevin Scott, Darren Soh, Erik L’Heureux
© Kevin Scott, Darren Soh, Erik L’Heureux

Composed of a reduced pallet of materials in board form and off form concrete contrasted with white oak, a Simple Terrace House works with reduction as an architectural concept- reduction of materials, tones, and volumetric complexity to amplify the presence of light, atmosphere, and thermal comfort in a naturally ventilated design calibrated to the hot and wet equator.

© Kevin Scott, Darren Soh, Erik L’Heureux
© Kevin Scott, Darren Soh, Erik L’Heureux

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "A Simple Terrace House / Pencil Office" 08 Mar 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/912773/a-simple-terrace-house-akda-architects/> ISSN 0719-8884
© Kevin Scott, Darren Soh, Erik L’Heureux

新加坡楔形屋顶混凝土住宅/AKDA Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.