the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Spain
  5. ariasrecalde taller de arquitectura
  6. 2018
  7. M House / ariasrecalde taller de arquitectura

M House / ariasrecalde taller de arquitectura

  • 14:00 - 8 March, 2019
  • Curated by Clara Ott
M House / ariasrecalde taller de arquitectura
M House / ariasrecalde taller de arquitectura, © Javier Callejas Sevilla
© Javier Callejas Sevilla

© Javier Callejas Sevilla © Javier Callejas Sevilla © Javier Callejas Sevilla © Javier Callejas Sevilla + 18

  • Other Participants

    Manel González de Ribot, Juan Miguel Quirosa García
  • More Specs Less Specs
© Javier Callejas Sevilla
© Javier Callejas Sevilla

Text description provided by the architects. We took on this project in the understanding that there was a need to "manipulate" the building code applicable to "our" lot. This code established the construction of either a townhouse or a row house, with a back yard and a three meter set back from the street in order to create a unitary facade along the block. The existing homes adapt to these rules, the result being the repetitive planning of the same type of house.

© Javier Callejas Sevilla
© Javier Callejas Sevilla
Floor Plans
Floor Plans
© Javier Callejas Sevilla
© Javier Callejas Sevilla

Our clients, A&N, had other needs: they wanted a home that was well oriented, that offered certain spatial complexity and that had lots of light. They wanted to be able to use the open spaces produced by the setbacks that resulted from applying the code, and they also wanted these spaces to have spatial value. They also wanted the advantages of cross ventilating in every room.

© Javier Callejas Sevilla
© Javier Callejas Sevilla

The proposal is based on a relational, central, vertical axis that generates a foyer—a kind of inner courtyard within the house itself. Following that axis, the house is divided in two, with two bays on either side. These bays create setbacks in order to capture the light that comes in from the west. Most of the floor area ratio is used up by grouping the construction against the party wall. This frees up the rest of the lot, generates good access space to the garage and enables a generous amount of light to penetrate into each of the rooms.

© Javier Callejas Sevilla
© Javier Callejas Sevilla

Each of the rooms is associated with an independent volume or "cube". These are either set back or pulled outwards depending on their needs regarding natural light, shade or privacy. The materiality of the project takes on special importance, resolving the whole project with a single material, made of brick walls built with a Flemish or "Dutch" bond, which allows the movement, displacement or absence of the header brick, the wall becomes a rough plinth for the building or perforated lattice that allows the passage of light and reminds the vernacular constructions of dryers in the fertile plain of Granada. All the exterior paving, ramps and stairs are resolved with the same material, contributing to a monolithic image of the project.

© Javier Callejas Sevilla
© Javier Callejas Sevilla

View the complete gallery

About this office
Cite: "M House / ariasrecalde taller de arquitectura" [Casa M / ariasrecalde taller de arquitectura] 08 Mar 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/912651/m-house-ariasrecalde-taller-de-arquitectura/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.