All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Mixed Use Architecture
  4. Canada
  5. Paul Bernier Architecte
  6. 2018
  7. Van Horne / Paul Bernier Architecte

Van Horne / Paul Bernier Architecte

  • 17:00 - 1 March, 2019
  • Curated by Paula Pintos
Van Horne / Paul Bernier Architecte
Van Horne / Paul Bernier Architecte, © Adrien Williams
© Adrien Williams

© Adrien Williams © Adrien Williams © Adrien Williams © Adrien Williams + 20

  • Structural engineering

    Alain Mousseau
  • Visual artist

    Carl-Antonyn Dufaut
  • More Specs Less Specs
© Adrien Williams
© Adrien Williams

Text description provided by the architects. Our clients wanted to transform and expand a two-storey building on Van Horne Avenue in Outremont, Montreal. The ground floor was going to be used for commercial purposes, on the second floor we would create an apartment for rent and we would add a third storey that would become our clients’ home.

© Adrien Williams
© Adrien Williams

They wanted a home that was bright and felt protected from the busyness of Van Horne Avenue. Of the existing building, only the concrete structure of the ground floor has been preserved. The heterogeneous nature of Van Horne Avenue in Montréal, with its variety of building heights, materiality, style and age, allowed us to present a project that is singular in its treatment. It participates in this horizontal mosaic going through the Outremont neighbourhood.

© Adrien Williams
© Adrien Williams

Volumes. The project plays with imbricated volumes. In the back, on the quieter lane side, those stacked boxes are either protruding or set back, which creates private outdoor terraces for each unit. A green roof sits on top of the garage volume. Each roof top has a use. The interplay of volumes also shapes the interior. In the third floor unit, the kitchen has a very high ceiling and opens to the back through a large glazed opening onto an outdoor terrace. This overheight also allows to bring the afternoon sunlight inside through an opening at the upper part of the west wall. The living room area is clearly distinct from the bedroom block thanks to a large skylight that opens up the roof between these two spaces.

© Adrien Williams
© Adrien Williams

The perforated screen. The signature element of the street facade is a superimposed screen made of perforated aluminum panels, painted white. This «lace like» screen covers the volume of the residential floors. The pattern of the perforation, made of various sizes of round holes, was developed through parametric programing merging the image of a tree’s shadow and pre-establish ratios of transparency that we wanted to obtain in front of the windows.The variation in the transparency of the screen was achieved by the variation in the diameter of the openings and their density.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
Second Floor Plan
Second Floor Plan
Third Floor Plan
Third Floor Plan

Viewed from the inside, this screen protects the occupants’ privacy and blurs the view of the large 6-storey building across the street. The perforation pattern filters the natural light coming in and creates interior atmospheres which evolve over the day. In the evening, when the lights are on inside, the building glows like a lantern. A recess on the second floor of the main facade creates a loggia, an architectural element often seen on Van Horne Avenue. This loggia holds a green roof, installed on a cantilever, marking the entrances of the housing units and the dental clinic.

© Adrien Williams
© Adrien Williams

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Van Horne / Paul Bernier Architecte" 01 Mar 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/912426/van-horne-paul-bernier-architecte/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.