We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Restauradores Building / Saraiva + Associados

Restauradores Building / Saraiva + Associados

© Fernando Guerra | FG+SG© Fernando Guerra | FG+SG© Fernando Guerra | FG+SG© Fernando Guerra | FG+SG+ 16

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Text description provided by the architects. The refurbishment of the building in Restauradores Square, built at the end of the 19th century, sought to respect the structural features of this period. The building has 22 independent apartments and is mixed use, combining housing on the upper levels (1st to 6th floor) and services on the lower ground floor and in the basement. Prior to the refurbishment, the apartments, although licensed for residential use, were mainly used for office space and services, similar to what is still the case nowadays for the majority of the older buildings in the downtown of the city, where this one is located.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG
Section
Section
© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

In terms of stability, the front of the building did not, however, reveal any pathologies requiring improvement. All the plaster was restored and a Venetian style stucco was applied, lending the building a grand appearance. The number of floors, and respective gross construction area, was maintained, consolidating the fabric of the surrounding historic area. The main access to the building is through an atrium which opens onto the central stairs and where the access to the lift is located. The windows were completely renovated and fitted with aluminium frames and double glazing. Special attention was given to the issue of acoustic insulation in order to provide the apartments with quality standards compliant with the requirements of residential use. Finally, the covering was restored and repaired using original cladding materials. Built with the typical wooden structure of the Pombaline technique, the anti-seismic construction inherited from the period after the 1755 earthquake, the building was carefully studied and rehabilitated, taking into consideration its original structural conditioning and the final quality intended for it.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Os vãos foram inteiramente renovados com a aplicação de caixilharia em alumínio com vidro duplo. Foi dada especial atenção à questão do isolamento acústico no intuito de proporcionar ao interior dos fogos níveis de qualidade em conformidade com as exigências do uso habitacional. Por último, a cobertura foi intervencionada e refeita recorrendo aos materiais do revestimento original. Construído em gaiola pombalina, a típica estrutura anti-sísmica herdada do pós-terramoto de 1755, o edifício foi cuidadosamente estudado e reabilitado tendo em consideração o condicionamento estrutural original e a qualidade final que se pretendia oferecer.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Lisbon, Portugal

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Restauradores Building / Saraiva + Associados" [Restauradores / Saraiva + Associados] 04 Jan 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/912270/restauradores-building-saraiva-plus-associados> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.