All
Projects
Products
Events
Competitions

Project #3 / Studio Wills + Architects

Project #3 / Studio Wills + Architects

Project #3 / Studio Wills + Architects Project #3 / Studio Wills + Architects Project #3 / Studio Wills + Architects Project #3 / Studio Wills + Architects + 18

  • Client: Capitaland Residential Singapore Pte Ltd
  • Master Planner And Architectural Qp: W Architects Pte Ltd
  • C&S Engineer: RSP Architects Planners & Engineers Pte Ltd, KCL Consultants Pte Ltd
  • M&E Engineer: J Roger Preston (S) Pte Ltd
  • Quantity Surveyor: Langdon & Seah Singapore Pte Ltd
  • Landscape Consultant: ICN Design International Pte Ltd
  • Green Mark Consultant: Building System & Diagnostics Pte Ltd
  • Interior Fitting Out: Ernestomeda
  • Acoustics Consultant: Acviron Acoustics Consultants Pte Ltd
  • Builder: Daiya Engineering & Construction Pte Ltd
  • Photographs: Finbarr Fallon
  • Drone Credits: Yeo Kai Wen & Lim Wei Xiang
More Specs Less Specs

Text description provided by the architects. PROJECT #3  is a bungalow in an exclusive residential enclave of 106 semi-detached houses and 3 bungalows in Singapore. The bungalow was envisioned, in the Master Plan, as 1 of the 2 buildings that provide visual ‘break’ to a group of semi-detached houses strung together like a ‘necklace’.

The bungalow is sited on a long and linear site, devoid of views. To avoid a wall-like structure, achieve a scale compatible with its smaller ‘neighbours’ and introduce courtyards for internal views, the permissible building volume was fragmented into smaller volumes of one-room depth.

The smaller building volumes ensure that all the interior spaces receive light, ventilation and views and are autonomous and independent of each other. Equipped with a comfortable equation of communality and privacy, the massing and planning sync with the programme of a multi-generational home.

The result is an architecture of prismatic, tower-like structures interspersed amongst courtyards and linked by a ‘connector’. The ‘towers’ constructed in concrete and finished in 2-tone sand colours and textures are akin to the surfaces and crevices of a rock. On the other hand, the ‘connector’ linking the ‘towers’ is black, sleek and contrasting. Moving within the interior of the bungalow, one experiences alternating qualities of solid and void, shade and light, indoors and outdoors with the surprise of secret gardens and courtyards nested amongst the ‘towers’.

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Singapore

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Project #3 / Studio Wills + Architects" 26 Feb 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/912109/project-number-3-studio-wills-plus-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.