All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Chile
  5. SAA arquitectura + territorio
  6. 2018
  7. Muelle House / SAA arquitectura + territorio

Muelle House / SAA arquitectura + territorio

  • 08:00 - 25 February, 2019
  • Curated by Clara Ott
Muelle House / SAA arquitectura + territorio
Muelle House / SAA arquitectura + territorio, © Nicolás Saieh
© Nicolás Saieh

© Nicolás Saieh Cortesía de Sergio Araneda © Nicolás Saieh © Nicolás Saieh + 23

  • Architects

  • Location

    Pichicuy, Chile
  • Category

  • Architect in Charge

    Sergio Araneda
  • Collaborators

    Diego Alvarellos, Brigitte Woodward, Barbara Salazar
  • Construction

    Pájaro Carpintero Ltda ( Araneda-Alvarellos)
  • Area

    150.0 m2
  • Project Year

    2018
  • Photographs

© Nicolás Saieh
© Nicolás Saieh

Text description provided by the architects. The dock house is a second home located meters from the coastal área of Pichicuy, in Chile’s V Region.

The architectural concept is guided by the slope of the terrain, as well as by the wish to maintain the ocean’s horizon present throughout all rooms of the house. It was decided that the entire layout should be confined to one level, establishing a relation to the sea’s horizon by way of siting the house against the slope, like a dock.

© Nicolás Saieh
© Nicolás Saieh

This push back against the slope bestows visibility to the topography of the terrain, as well as the further-off geography of the coastal shorline, pre-cordillera mountain range and Pacific Ocean.

© Nicolás Saieh
© Nicolás Saieh
© Nicolás Saieh
© Nicolás Saieh

The project’s architectural floorplan is organized in two areas. One is the living and common areas adjacent to the entrance. The other includes bedrooms and bathrooms. Between them, functioning as an intermediate space with direct communication to the exterior, is a transparent hallway that leads to a deck overlooking the ocean along the northern side of the hill, where an outdoor firepit is shielded from the wind by the terrain.

Cortesía de Sergio Araneda
Cortesía de Sergio Araneda

The entire site is laid out comprehensively from one floor, which increases in height as the terrain falls below it, using diagonal wooden pillars for support.

© Nicolás Saieh
© Nicolás Saieh

The house features a south-west façade that is completely open towards the sea. To the north-east, the perimeters are designed to respect the privacy of the site as well as the proper utilization of natural light. This is enhanced by way of a horizontally slatted skylight that runs the entire length of the house.

Cortesía de Sergio Araneda
Cortesía de Sergio Araneda

The wooden structure is proposed as an important part of the house’s overall expression. It is mounted over a structural plinth composed of five axes built of large, master sectional 6x6 inch beams. This structure is illustrated below in the sections on pillars and internal structure of the house.

© Nicolás Saieh
© Nicolás Saieh

View the complete gallery

About this office
Cite: "Muelle House / SAA arquitectura + territorio" [Casa Muelle / SAA arquitectura + territorio] 25 Feb 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/912069/muelle-house-saa-arquitectura-plus-territorio/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.