We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

JA1205 Building / Cubero Rubio

JA1205 Building / Cubero Rubio
© Ramiro Sosa
© Ramiro Sosa

© Ramiro Sosa© Ramiro Sosa© Ramiro Sosa© Ramiro Sosa+ 30

Palermo, Argentina
  • Architects: Cubero Rubio
  • Area Area of this architecture project Area:  5092
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2018
  • Photographs Photographs:  Ramiro Sosa
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: PERI, Abelson, Arienclima, Armaferro, Aserradero Vagol, Calera Buenos Aires, Calera Congreso, Cerámica Ctibor, Compañía Esteban, Energy Safe, FADE Ingeniería, Navarro Ache, Se-Co Servicios Constructivos, The Flooring Company
  • Lead Architects: Juan Pedro Rubio, Agustín Cubero
  • Project Management Collaborator :Brian Gorban
  • Design Collaborator :Juan Pablo Castellano, Maia Lax, Gabriel Schesak, Romina Garino, Ayelen Garcia Palma, Andrea Anselmo
  • Other Collaborators:Leonardo Trabattoni, Mailen Pellegrino
  • Client:Private Investors
  • Interior Design For Common Areas:Plan Arquitectura
  • Interior Design For Apartments:MeMo Arquitectas
  • City:Palermo
  • Country:Argentina
More SpecsLess Specs

Text description provided by the architects. The design synthesis for the residential building JA1205 arises from the conformation of two building volumes of four levels each, implanted in front and back of the terrain: a triple front lot, in the neighborhood of Palermo, Buenos Aires, Argentina.

© Ramiro Sosa
© Ramiro Sosa

The volumes are organized in order to contain a total of thirty-eight units -one, two, three and four romos each-, distributed between the first and fourth floors. The combination of different types of housing starts from the search for the individuality of each dwelling within the group, the idea of ​​owning a home in a collective context. Another project decision is to free the ground floor of the building from homes, which allowed to house two commercial premises responding to the characteristics of the neighborhood, the pedestrian and vehicular accesses and sectors of common use such as swimming pool, gym, sauna and toilets.

© Ramiro Sosa
© Ramiro Sosa
© Ramiro Sosa
© Ramiro Sosa

The project consolidates the available front, is incorporated into the commercial dynamics and the vitality of the neighborhood on its ground floor and gain scale from the empty and double height of the access. Behind this first block, the collective central patio appears, with the common pool and gym areas that precede the second body.

© Ramiro Sosa
© Ramiro Sosa

 Both volumes are linked together through a system of semi-covered pedestrian walkways. In this way, a continuous flow of transition between the interior and exterior space is achieved. Likewise, the central vacuum - three patios that meet the lighting and ventilation needs - is related to the urban environment, optimizing the way of inhabiting a contemporary urban dwelling of medium density. The emptiness and the air around things, which is just what gives them their own space and weight. It is not simply a void or the absence of content but rather it is a conscious space, a breath that allows to value the other parts of the work or even create new meanings. This space can not be understood by itself but in relation to its context: the present elements delimit the empty space. In this sense, the understanding of the courtyard allows the simultaneous awareness of the form and of the counterform. The system of addition implicitly involves the system of gradation where each unit transmits information to the next, tensing the vacuum they contain. Llight and darkness, nature and architecture, public and private, home and city, one world and another, are opposites that dissolve to create a gradual and continuous system. 

© Ramiro Sosa
© Ramiro Sosa

The large central courtyard is the element that structures the whole, which forms a "neighborhood" of 38 individual and singular housing units, different from each other, around a common courtyard that functions both as an atrium. The internal spatiality of the three courtyards contributes to the creation of a landscape of their own. Access to each home is made through a pleasant, bright and spatial route, often allowing contact with neighbors and replacing the typical closed core with open vertical and horizontal circulations, allowing multiple and changing visuals. The alternation of plants of different types gives a changing dynamism to this space. The variety of departments accepts less standardized and more changing life forms, as well as a new coexistence of different types of family groups.

© Ramiro Sosa
© Ramiro Sosa

 The units of the set are - according to the image that was conceptualized in the search of a contemporary dwelling - synthetic and of purified characteristics. Some have the proper value of the balcony-terrace as an element of direct expansion into the urban space; others do it through patios or terraces. This idea of ​​expansion is characteristic of the project and is consolidated through the incorporation of green terraces and private pools on the terraces.

© Ramiro Sosa
© Ramiro Sosa

It is found in asymmetry and inequality, the path to order. In the design of the facades the minimum dimensions and odd numbers are the reflection of a nature that is precisely perfect in its imperfection. And it is precisely through these simple lines, as architecture is able to suggest and not reveal, to give an air of mystery to everything that is not evident. The work invites to be discovered through a design full of balance that transmits tranquility and silence, in which the absence of the unnecessary predominates.

© Ramiro Sosa
© Ramiro Sosa

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Julián Álvarez 1205, C1414DRY CABA, Argentina

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "JA1205 Building / Cubero Rubio" [Edificio JA1205 / Cubero Rubio] 06 Mar 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/911884/ja1205-building-cubero-rubio> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.