All
Projects
Products
Events
Competitions

Gwangmyeong YMCA Byeopssi School / JYA-RCHITECTS

Gwangmyeong YMCA Byeopssi School / JYA-RCHITECTS

© Hwang Hyochel © Hwang Hyochel © Y © Hwang Hyochel + 57

Gwangmyeong, South Korea
  • Architects: JYA-RCHITECTS
  • Area Area of this architecture project Area: 904.27
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2017
  • Photographs Photographs: Hwang Hyochel, Y
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: -, Hanyang Tile, Stuco-plex
  • Other Participants: Kim Sooyoun, Paik Myounghwa
More Specs Less Specs
© Hwang Hyochel
© Hwang Hyochel

“When we first decided to build, the thing we were most worried about was that the new school might be too comfortable and that the kids might get too used to being comfortable." The philosophy of Byeopssi School, the way I understand it, is to be an ‘uncomfortable school’. 

© Hwang Hyochel
© Hwang Hyochel
Elevation 1 - General
Elevation 1 - General
© Hwang Hyochel
© Hwang Hyochel

The old school was cold in the winter, and hot in the summer.
In the winter, the kids would gather around on the warmly heated floor and appreciate the presence of friends. In the summer, the kids learned the wisdom of life, heading to the hills and mountains near the school and letting the breeze sweep the summer heat away as they sit in the shadows of trees. The kids learned to appreciate the coolness of water running from the faucet. But more than ever, the kids learned to endure the heat when it is hot and the cold when it is cold.

© Y
© Y

At the old school, the classrooms, restrooms, water taps, and cafeteria were all scattered across the compound. To go to the restrooms, the kids had to put on their shoes to leave the classroom. To go to the water taps, they had to put on their shoes and come out. Many times a day, they had to leave their classrooms to tread on earth. Yes, it may be a little uncomfortable compared to most other schools where students have no opportunity to leave the building once they come to school in the morning, except for physical education class or after school, let alone an opportunity to visit other floors on the building except the one where their classroom is.

© Hwang Hyochel
© Hwang Hyochel

But the kids at Byeopssi School know the joy of the warm sunlight on their skin, listen to the raindrops patter away and feel what it is like to be wet with rain, or how raindrops fall on trees and earth and dance. When the wind blows, they can listen to its whistle and feel how the breeze caresses the skin. When it snows, the kids delight at the snowfall and go out there to hear the squeaking snow under their feet. Sometimes it may not be what they want, but the kids often go out of the building to live day to day, in the process of which they live and breathe the changes of nature. The young minds are thus stimulated in their senses and grow in the emotionally enriching environment. This is the gift that nature gives them when they are close to her.

© Hwang Hyochel
© Hwang Hyochel
First Floor Plan - General
First Floor Plan - General
© Y
© Y

The school we planned was intentionally designed to be ‘uncomfortable’.
It may be that the new school is more ‘uncomfortable’ than the old one.
Rain or snow, the kids would still need to put on their shoes and leave the classroom to go to the restroom, cafeteria, water taps or other classrooms. The kids on the third floor would have to put on their shoes, climb down the external stairs, pass the other classrooms, and tread on earth – all of that just to go to the restroom. Now the kids are bound to leave their two-dimensional realm to enter and move around in the three-dimensional world.

© Hwang Hyochel
© Hwang Hyochel

As they do, they will feel the changes in nature, and even come face to face with kids from other space and classrooms. Now more aware of the three-dimensional world, the kids would have to weave in and out of indoor and outdoor spaces, constantly on the move to create a wave of change. Built larger, the new classrooms are better connected to nature, allowing the students to scamper in and out more easily. By such fluid movements will the school find the power to live and thrive.

© Hwang Hyochel
© Hwang Hyochel

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Gwangmyeong, Gyeonggi, South Korea

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Gwangmyeong YMCA Byeopssi School / JYA-RCHITECTS" 19 Feb 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/911667/gwangmyeong-ymca-byeopssi-school-jya-rchitects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.