All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. University
  4. India
  5. MO-OF
  6. 2018
  7. Institute at School of Planning and Architecture, Vijayawada / MO-OF

Institute at School of Planning and Architecture, Vijayawada / MO-OF

  • 20:00 - 18 February, 2019
  • Curated by María Francisca González
Institute at School of Planning and Architecture, Vijayawada / MO-OF
Institute at School of Planning and Architecture, Vijayawada  / MO-OF, © Edmund Sumner
© Edmund Sumner

© Edmund Sumner © Edmund Sumner © Edmund Sumner © Edmund Sumner + 36

  • Architects

  • Location

    Survey No.4, 4, ITI Rd, Krishna Nagar, Vijayawada, Andhra Pradesh 520008, India
  • Category

  • Lead Architects

    Shantanu Poredi, Manisha Agarwal
  • Design Team

    Shivani Shedde, Shweta Sethi, Richa Raut, Pathik Joshi, Akshay Surana, P Vijay, Rushabh Chheda, Vatsal Upadhyaya, Chintan Shah, Vamsee Janardhan, Tanuj Jain , Nidhi Kacholia, Kunal Mokasdar
  • Area

    38588.0 m2
  • Project Year

    2018
  • Photographs

  • Photographs

  • Structure engineering

    Dr. Kelkar Designs Pvt. Ltd
  • MEP Consultant

    Epsilon / Enova/ Ubtech
  • GRIHA

    Building Environments
  • QS

    Dongre consultants
  • More Specs Less Specs
© Edmund Sumner
© Edmund Sumner

Text description provided by the architects. The School of Planning and Architecture, Vijayawada, attempts to make the campus an institutional centre in the city of Vijayawada. The institutional building is a platform for debate, exchange and dissemination and becomes a deep gateway and an interface to the entire campus. The Institute draws on the austere ideologies from Brutalism as a form of expression as a response to the extreme climate, and positions it contextually in Vijayawada.

© Edmund Sumner
© Edmund Sumner
Section BB
Section BB
© Edmund Sumner
© Edmund Sumner

The design demonstrates a scale akin to a public building on the outside and the inside explores the didactic nature of space by creating a humane scale apt for an engaged student community. The large volume is punctured by voids, creating a rhythmic play of light and shadows which allows the building to respire; thus yielding spatial patterns that perform as a scaling device. The design focuses on the diversity of individuals and the vastness of a community and creates Interdependent programs that offer a multitude of interactive spaces that would be beneficial for a community experience. Our ideas stems from an interest in developing inter relationships in which students would participate in a non-hierarchical nature of exchange.

© Edmund Sumner
© Edmund Sumner

The relationships between three sections -The Parasol, Concourse and the Platform have been structured into a three-dimensional constellation that is informed by movement and varying levels of privacy of diverse programs.PARASOL- The top most section of the building houses the morning programs of the learning curriculum such as classrooms and studios. It also acts as a volumetric parasol roof for the lower floors creating a shaded environment below.CONCOURSE - The middle section of the building is a ‘Stilted Platform’ that allows for student activity.

© Edmund Sumner
© Edmund Sumner
Ground floor plan
Ground floor plan
© Edmund Sumner
© Edmund Sumner

This zone is a reminder of the traditional courtyard that anchors common public and community programs. It behaves as a concourse to the entire building as it filters and mediates the movement of people. Smaller courtyards work as three-dimensional light wells which offer visual connectivity through the layers above and below. This ‘Universal zone’ is occupied by faculty, students, administrators and visitors enabling non-programmed exchange. The PLATFORM-The bottom most section becomes a heavy base to a floating canopy. The base houses the afternoon programs of the learning curriculum such as workshops and Laboratories and is cladded with local Tandur stone which increases the ‘Time Lag’ for solar- heat gain. This solid platform is punctuated with voids that allow for hot air to dissipate.

© Edmund Sumner
© Edmund Sumner

The materials are stripped to their raw form, with the fair-faced concrete, local tandur stone, Corten Steel and fly ash bricks ascribing a natural character to the building. Passive energy systems are incorporated into the design via courtyards that funnel winds through the building and enable cross-ventilation, thus regulating the diurnal temperatures; the volumetric parasol that provides thermal comfort below and measures to reduce active solar heat gain such as utilizing North lights while blocking harsh solar radiation from the South. The building intends to create an interactive community learning environment nestled within its cultural context with a keen focus on environmental sensitivity.

© Edmund Sumner
© Edmund Sumner

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Institute at School of Planning and Architecture, Vijayawada / MO-OF" 18 Feb 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/911657/institute-at-school-of-planning-and-architecture-vijayawada-mo-of/> ISSN 0719-8884
© Edmund Sumner

维杰亚瓦达规划与建筑学院 / MO-OF

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.