All
Projects
Products
Events
Competitions

Quebec Pool House / Mackay-Lyons Sweetapple Architects

Quebec Pool House / Mackay-Lyons Sweetapple Architects

© James Brittain © James Brittain © James Brittain © James Brittain + 21

Residential  · 
Pincourt, Canada
  • Architects Authors of this architecture project Mackay-Lyons Sweetapple Architects
  • Area Area of this architecture project
    2500.0 ft2
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2015
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Board, Buckley Rumford, Sky-Frame
  • Lead Architects

    Brian MacKay-Lyons, Talbot Sweetapple, Peter Broughton, Bruce Allen, Dalton Kaun, Etienne Lemay, Izak Bridgman, Rimon Soliman, Jonny Leger, Matthew Bishop
  • Photographs

  • Prime consultant

    Le Groupe ARCOP Architectes
  • Civil consultant

    Marchand Houle et Asociés
  • Structural consultant

    BCA Consultants Inc
  • Mechanical consultant

    Dupras Ledoux Inc
  • Builder

    eSpace Construction
More Specs Less Specs
© James Brittain
© James Brittain

Text description provided by the architects. This pool house and spa is constructed into the side of a mountain at the point where it meets the St. Lawrence River valley floor. Built for a discerning client on his rural property west of Montreal, this seemingly simple structure is intricately crafted. This is a minimalist project, inspired by Mies van der Rohe’s 1929 Barcelona Pavilion, which established the grammar for this elemental modern architecture.

© James Brittain
© James Brittain

A glass box containing a gym, lounge and service areas is embraced by elongated board-formed concrete walls that reach out into the landscape. These walls wrap around an outdoor infinity pool and spa that lunges towards the agrarian floodplain in the distance.

© James Brittain
© James Brittain
Floor plan
Floor plan
© James Brittain
© James Brittain

A monolithic roof floats above the glass box, with a cedar board soffit that extends above an outdoor fireplace, the pool and spa, offering protection from the elements.

© James Brittain
© James Brittain

This is an all-weather building, designed for use in all four seasons. The glass walls surrounding the gym space open completely, reinforcing the indoor/outdoor nature of this space. Services are relegated to the back, north side of the pavilion, and buried below ground.

© James Brittain
© James Brittain

The public façade of this project opens to the south west to take full advantage of daylighting, essential to this pool house’s program.

© James Brittain
© James Brittain

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Pincourt, Quebec, Canada

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Quebec Pool House / Mackay-Lyons Sweetapple Architects" 18 Feb 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/911651/quebec-pool-house-mackay-lyons-sweetapple-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.