We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

De Vries House / Mackay-Lyons Sweetapple Architects

De Vries House / Mackay-Lyons Sweetapple Architects

De Vries House / Mackay-Lyons Sweetapple Architects - Image 1 of 20De Vries House / Mackay-Lyons Sweetapple Architects - Windows, FacadeDe Vries House / Mackay-Lyons Sweetapple Architects - WindowsDe Vries House / Mackay-Lyons Sweetapple Architects - Windows, Door, Facade, Handrail, Deck, Patio+ 20

Liverpool, Canada
More SpecsLess Specs
De Vries House / Mackay-Lyons Sweetapple Architects - Windows
© William Green

Text description provided by the architects. This is a house for a retired writer returning to Canada from the United States with a fantastic book collection. The scheme creates an experience of living amongst his books.

De Vries House / Mackay-Lyons Sweetapple Architects - Windows, Door, Facade, Handrail, Deck, Patio
© William Green
Ground floor plan
De Vries House / Mackay-Lyons Sweetapple Architects - Table, Windows, Chair, Lighting, Countertop, Facade, Beam
© William Green

This long, galvalume-clad wedge house is sited on a cliff on Nova Scotia’s south-western Atlantic Coast. It both fits into and takes possession of the landscape. The plan addresses the human need for prospect and refuge, by contrasting a mute, protective, north service wall facing the woods, with a glazed south wall facing the sea. Large ‘bites’ are subtracted from the monolithic form to create a covered entrance and a covered terrace.

De Vries House / Mackay-Lyons Sweetapple Architects - Sofa, Table, Windows, Chair, Beam
© William Green

The main interior feature is a long, sky-lit slot, which acts as an orientation device to connect the entry, master suite, great room, and generous second floor library. The library contains a giant south facing window that opens over the sea and a bed box for guests. One passes through the library’s shelf walls into the master bedroom, further reinforcing the feeling of refuge, after leaving the ‘prospect’ of the library.

De Vries House / Mackay-Lyons Sweetapple Architects - Image 8 of 20
© William Green

The exterior bites are finished in white, channel-joint wood boards. This softens the transition between the silver envelope and the completely white interior, which invites the bold Atlantic Ocean in.

De Vries House / Mackay-Lyons Sweetapple Architects - Image 5 of 20
© William Green

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Liverpool, NS, Canada

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "De Vries House / Mackay-Lyons Sweetapple Architects" 20 Feb 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/911647/de-vries-house-mackay-lyons-sweetapple-architects> ISSN 0719-8884
© William Green

De Vries之家/ Mackay-Lyons Sweetapple 建筑事务所

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.