All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Architecture News
  3. The Stump House offers a "Lyrical and Pragmatic" Live-Work Space in the California Mountains

The Stump House offers a "Lyrical and Pragmatic" Live-Work Space in the California Mountains

The Stump House offers a "Lyrical and Pragmatic" Live-Work Space in the California Mountains
The Stump House offers a "Lyrical and Pragmatic" Live-Work Space in the California Mountains, Perch. Image © Jon Lott / PARA Project
Perch. Image © Jon Lott / PARA Project

In the design of the “Stump House,” situated in the Santa Cruz Mountains of California, Brooklyn-based PARA Project was faced with unique constraints and unique possibilities. With local regulations imposing a 1,200 square foot footprint limit, 40-foot height limit, and provision for an adjoining 1,000 square foot uninhabitable structure, the design team was challenged to fit an extensive live-work space with little margin for maneuver.

In response, the design team, led by Jon Lott, stacked one structure on top of the other, with an uninhabited art studio at the lower level embedded in the sloping landscape. Combined with the above habitable space, the proposal creates a combined live-work program under a single roof, in-keeping with height and use regulations. Such was the beauty of their response, the Stump House has been awarded an Honorable Mention at the 2019 Architect Magazine Progressive Architecture Awards.

Approach. Image © Jon Lott / PARA Project Northwest elevation. Image © Jon Lott / PARA Project Northeast. Image © Jon Lott / PARA Project Historical reference. Image © Jon Lott / PARA Project + 19

Northwest elevation. Image © Jon Lott / PARA Project
Northwest elevation. Image © Jon Lott / PARA Project

In addition to their stacked approach, the team has topped the living space with a glazed skylight in the gabled roof, creating a dynamic connection between inside and outside. The scheme is perched on composite stone stumps, serving to both anchor the scheme in its natural surroundings, but to also contain services such as a closet, shower, and a doorway. On the exterior, the eave of the pitched roof is warped to the east side, sweeping towards the ground, while the changing gradient allows for sweeping western views from the studio, despite its sunken condition.

Approach. Image © Jon Lott / PARA Project
Approach. Image © Jon Lott / PARA Project

The scheme’s ingenuity and balance were recognized at the 2019 Progressive Architecture Awards, operated by Architect Magazine. From 200 unbuilt submissions, 10 winners were chosen that “showcase innovative design from established heavyweights and fresh new perspectives.”

Stair. Image © Jon Lott / PARA Project
Stair. Image © Jon Lott / PARA Project

Project: Stump House, Ben Lomond, Calif. 
Architect: Jon Lott / PARA Project, Brooklyn, N.Y. Jon Lott, AIA, Justin Gallagher, Kenneth Hasegawa, Lauren McClellan, Josephine Roubert (design team) 
Contractor: MG Custom 
Size: 2,200 square feet 

Whole model. Image © Jon Lott / PARA Project
Whole model. Image © Jon Lott / PARA Project

View the complete gallery

About this author
Cite: Niall Patrick Walsh. "The Stump House offers a "Lyrical and Pragmatic" Live-Work Space in the California Mountains" 14 Feb 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/911503/the-stump-house-offers-a-lyrical-and-pragmatic-live-work-space-in-the-california-mountains/> ISSN 0719-8884
Read comments
Perch. Image © Jon Lott / PARA Project

加利福尼亚大山深处的“树桩之屋”

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.