All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Museums & Exhibit
  4. China
  5. Waterfrom Design
  6. 2018
  7. Slowly / Waterfrom Design

Slowly / Waterfrom Design

  • 23:00 - 28 March, 2019
  • Curated by 韩爽 - HAN Shuang
Slowly / Waterfrom Design
Slowly / Waterfrom Design, model display area. Image © Yuchen Chao
model display area. Image © Yuchen Chao

bridge. Image © Yuchen Chao bridge. Image © Yuchen Chao 3F balcony. Image © Yuchen Chao reception area. Image © Yuchen Chao + 40

  • Client

    Jinan China Resources
entrance. Image © Yuchen Chao
entrance. Image © Yuchen Chao

Text description provided by the architects. Jinan is known as the “Spring City” for its many springs since ancient times, with a landscape of lakes and water being a nutrient of life for the city and also a source of cultural enrichment. The copywriting takes springs as a starting point to conceive the spatial pattern and hopes to interpret the fluent posture that the flowing water emerges from the stone crevices, sparkling. Meanwhile, with abundant urban landscape culture as the venation, the design of aqueous phase starts from the concept of museums, with the hope that the space created cannot only display objects but also bring viewers a pure enjoyment of architectural strength and aesthetic feeling. The unusual special scale and viewing method make the intuitive experience mix with the exhibits to be interwoven into a unique cultural memory and offer more in-depth field implications.

bridge. Image © Yuchen Chao
bridge. Image © Yuchen Chao
bridge. Image © Yuchen Chao
bridge. Image © Yuchen Chao

Nourish the city with springs and nourish the heart with water
We choose "water" as the core, but it is not laid out as specifically as pool water or waterfall. Instead, we extract the metaphysical and resonant-with-intuition "meaning", hoping that the space is filled with flowing and quiet natural forces, just like when facing the infinite scale of nature, we realize that we are small and will unconsciously slow down our hearts.

concept
concept

Architectural design typically uses vertical and horizontal lines to cut and allocate the space facade, but when the gently-flowing curves serve as the main idea for the design, we create an environment where no sharp angles can be seen and the lines are brimming with a sense of rhythm, bringing the viewers an unusual feeling. An architecture with such attributes looks like a giant and enterable sculpture, which not only shapes the internal and external spatial relationship but also includes the sense of time of the viewers and walking. How to expand the modeling to a four-dimensional space to form a complex of the viewers and the environment has thus become an important subject.

entrance. Image © Yuchen Chao
entrance. Image © Yuchen Chao
entrance. Image © Yuchen Chao
entrance. Image © Yuchen Chao

One gradually-curling ladder is built in the 14.5-meter-high hall, creating an opening with a sense of deterrent feeling for space. We replace the keen-edged stairs with gentle slopes, which is the first of its kind to break the rigid segmentation boundaries of traditional floors and eliminate the corners that interrupt the vision, similar to the experience in attending exhibitions in the Guggenheim Museum in New York, where the wall surface surrounds the viewers like strip-shaped landscape, and the viewers can walk or pause on the slightly tilting level surface without difficulty, and enjoy a peaceful feeling of going for a walk. 

model display area. Image © Yuchen Chao
model display area. Image © Yuchen Chao
model display area. Image © Yuchen Chao
model display area. Image © Yuchen Chao

Forget yourself in the curvature polished by nature
With the continuation of the logic of fluency and no fracture surface, the walls and moving lines in the hall are constructed by lines and curved surfaces that look unintentionally bending-shaped but simple and tidy. They either overlap or wind and fold with one another, just like the natural caves polished by water for hundreds of years. The peeling, cutting, digging and chiseling of outlines through natural baptism, lines full of timeliness and strength, dynamic lines indoors constructed by forward and withdrawal surfaces and areas with different functions are like the invisible waves and holes in the spring cave, existing in silence and connected with one another, and each undulation and bending will lead the vision to another wave of curved surfaces and dimensions.

3F balcony. Image © Yuchen Chao
3F balcony. Image © Yuchen Chao

The movement directions of the walls also resemble the work of the Italian sculptor Umberto Boccioni, which consciously stretches out the vitality and uniqueness through self-modeling. In the midst of such a field language, one can feel a tendentious driving force from the static form, as if stepping into a building that was twisting, deforming, segmenting and moving in the last moment. We attempt to integrate the material and spiritual worlds by means of spatial modeling and enable the viewers to blend in time and thus make changes through depending on the impression and thought to emerge with the spatial relationship.

reception area. Image © Yuchen Chao
reception area. Image © Yuchen Chao
curving wall. Image © Yuchen Chao
curving wall. Image © Yuchen Chao
curving wall. Image © Yuchen Chao
curving wall. Image © Yuchen Chao

The wall looks like the stones that expand the texture in horizontal directions and the grade level looks like a quiet lake that forms along with the lakeshore. Natural things like rocks, stones, gravels, and lakes are interpreted through a more detailed material surface, and straight, cold and hard cutting lines representing manual work are weakened. This once again echoes with the lines in organic movement and seething in the structure and enables people to taste a more permanent presence that goes beyond the tedious daily life in heaven and earth.

meeting area. Image © Yuchen Chao
meeting area. Image © Yuchen Chao

Dim light is the time that passes in a low voice
In such a space, the light is not straightforward or clear at a glance. In addition to the brightness changes on the curve surface as a result of the daylight movement outside the window, the dark shadow in the interlaced depth of the wall surface and the halo flowing between the winding paths and wall seams look like glistening light of waves reflected on the dome of the cave, outlining the synchronicity of space and rate of change, just like Nude Descending a Staircase, No. 2, a reputable modernist painting of Marcel Duchamp, which adopted a continuously moving static state to indicate movement and capture the time. Amid such a space, the viewers are not only shaken by the representational structure, but also able to see how the space can display the infinity beyond the facade and the power of movement. Finally, the nutrient brought home after stepping into a building can nourish people's daily life bit by bit.

model display area. Image © Yuchen Chao
model display area. Image © Yuchen Chao

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Slowly / Waterfrom Design" 28 Mar 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/911466/slowly-waterfrom-design/> ISSN 0719-8884
model display area. Image © Yuchen Chao

徐徐 / 水相设计

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.