All
Projects
Products
Events
Competitions

Courtyard-Wayuan / Basic Architecture Studio

Courtyard-Wayuan / Basic Architecture Studio

Courtyard day scene. Image © Zhen Shen View from west side room to courtyard. Image © Zhen Shen Courtyard day scene. Image © Zhen Shen South main room interior. Image © Zhen Shen + 32

Hotels  · 
Beijing, China
  • Architects Authors of this architecture project Basic Architecture Studio
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2018
  • Photographer Created with Sketch.
  • Lead Architect

    Zhen Shen, Zhenzhen Chen
  • Owner

    Beijing Tianheng free front (Yinhai)
  • Material

    small green tile, clear water brick, steel, corroded steel plate, wood, bamboo, glass, etc.
More Specs Less Specs
Courtyard day scene. Image © Zhen Shen
Courtyard day scene. Image © Zhen Shen

Text description provided by the architects. The courtyard is located in the south of Houhainan and the Xiaoxiang Fenghutong to the north of Gongwangfu. It is less than 100 meters away from Houhai. It was originally an abandoned courtyard with a better pattern and not very dilapidated architectural appearance. There are two main rooms and one west chamber, one in the east, and one kitchen built later.

Courtyard day scene. Image © Zhen Shen
Courtyard day scene. Image © Zhen Shen

On the right side of the entrance to the courtyard is a big tree. As long as you step into the entrance, under the protection of "she", there will be no more bustling in Houhai. Immediately, you will fall into a quiet atmosphere. In addition, with the strong color of the house, a strong sense of history will arise spontaneously.

Axon
Axon

We decided not to destroy the basic pattern of the courtyard, but to reconstruct the space and transform the function through a limited design and intervention, and more importantly, to continue the sense of history while excavating its potential cultural value.

Courtyard day scene. Image © Zhen Shen
Courtyard day scene. Image © Zhen Shen
Intersection between the tree and the tea house. Image © Zhen Shen
Intersection between the tree and the tea house. Image © Zhen Shen

The renovated courtyard consists of two guest rooms, a public kitchen and a Zen teahouse (old and new). The external facade extends the color and detail of the original house in addition to the additional part. The original window type, window sill and other elements are disassembled, distributed and reorganized, and new texture is mixed to form a new building facade. In the small courtyard, big trees and tea rooms form the core of the whole courtyard.

Plan after renovation
Plan after renovation

Through a continuous turning shape, the entrance, tea rooms and big trees are integrated to form porch, southeast corner tree courtyard and tea room space. Corroded steel plate and anticorrosive wood board are selected as two materials with a sense of time precipitation, which correspond with the main body of the building in color and atmosphere. They are the combination of the old and the new. A transparent and ceremonial gesture speaks of a kind of "courtyard public life" different from the Western Street square: a kind of public life with the theme of closeness to nature.

View from the entrance to the courtyard. Image © Xiaodong Xu
View from the entrance to the courtyard. Image © Xiaodong Xu

Knot in the world, without the noise of cars and horses. The core idea of Chinese ancient man-made gardens in the Ming and Qing Dynasties was to build mountains and forests close to the city. This was also a haven for the scholar-bureaucrats to temporarily relax and relax in dealing with the chaotic world. The yearning for nature was one aspect of the deep dualistic value of our soul and played a very good role in regulating people's minds. However, the standardization and fast pace of commercial society have gradually alienated us from nature and gradually lost this regulatory mechanism.

South main room interior. Image © Xiaodong Xu
South main room interior. Image © Xiaodong Xu
West side room interior. Image © Xiaodong Xu
West side room interior. Image © Xiaodong Xu

The courtyard itself is very close, in the limited space, through combing and integrating the different organizations and definitions of the traditional material "tile" to create landscapes and visualize landscapes. The transformed courtyard itself becomes a "place" in this city. It makes people forget the disturbances in real life and temporarily return to a more natural life state in an alienated way, or to comfort the soul. It is our expectation.

View from tree courtyard to tea house. Image © Xiaodong Xu
View from tree courtyard to tea house. Image © Xiaodong Xu
Tree courtyard. Image © Xiaodong Xu
Tree courtyard. Image © Xiaodong Xu

Architecture is like utensils. It takes time to nourish and fade away the dryness. It needs the embellishment of life to glow slowly. Looking forward to the spring blossom, the sun shaded by leaves, the pond full of water and the mossy days in the coming year, it should be another scene.

Courtyard day scene. Image © Zhen Shen
Courtyard day scene. Image © Zhen Shen

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: No. 15 Hospital of Xiaoxiang Feng Hutong, Houhai, Beijing, China

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Courtyard-Wayuan / Basic Architecture Studio" 15 May 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/911361/not-ready-courtyard-wayuan-basic-architecture-studio/> ISSN 0719-8884
Courtyard night scene. Image © Xiaodong Xu

瓦园 / 平常建筑

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.