All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United Kingdom
  5. AR Design Studio
  6. 2018
  7. Creek House / AR Design Studio

Creek House / AR Design Studio

  • 16:00 - 8 February, 2019
  • Curated by Martita Vial
Creek House / AR Design Studio
Creek House / AR Design Studio, © Martin Gardner
© Martin Gardner

© Martin Gardner © Martin Gardner © Martin Gardner © Martin Gardner + 17

  • Contractor

    Peter Caldecott
  • Engineering

    Andrew Waring Associates
  • Tiles

    Stone & Ceramic Warehouse
  • Timber Cladding

    Inwood Developments
  • Concrete Specialist

    David Bennett
  • More Specs Less Specs
© Martin Gardner
© Martin Gardner

Text description provided by the architects. Creek House is a private bespoke new build house located in Bosham, West Sussex, completed in the summer of 2018 by Winchester based architects AR Design Studio. The clients, passionate about design and longstanding active members of the community, came to AR Design Studio in 2015 with a vision for their life-time home in the village.

© Martin Gardner
© Martin Gardner

The clients saw potential in this prime location on the periphery of the Bosham estuary, and despite difficult planning constraints, the client’s contemporary vision combined with AR Design Studio’s experience set out to achieve a sensitive design appropriate to the idyllic setting.

© Martin Gardner
© Martin Gardner

The site is set within the Chichester Harbour Area of Outstanding Natural Beauty and Bosham Conservation Area, striving to protect and enhance the village’s traditional character and significant history. The team at AR, with an extensive water front portfolio, worked closely with both Chichester Harbour Conservancy and the planning department to achieve a sensitive design, but with the unconventional design and exposed site, the scheme attracted its share of public attention.

© Martin Gardner
© Martin Gardner

The Creek House subtly draws influence from the geometries and materials of the sensitive context of Chichester, whilst achieving a contemporary design that undoubtedly challenges the vernacular of the area.

© Martin Gardner
© Martin Gardner

The proposal now sits along the estuary alongside an architecturally acclaimed house designed by the renowned architect, Michael Manser, setting contemporary precedence for the future.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
First Floor Plan
First Floor Plan

The unique form was derived from the Bosham vernacular; the design team carried out a series of sketch studies analysing the harbour, establishing a collage of typically traditional pitched roofs. This was then abstracted into one form, the visual movement of the silhouette merging with the Bosham skyline. This movement is also mimicked in the water, the estuary being tidal and therefore the prospect from the water’s edge always changing.

© Martin Gardner
© Martin Gardner

The scheme revolves around these desirable views seen from the site over the harbour, principally informing the concept of upside-down living. Grounding the project, the concrete base breaks down into three blocks with smaller openings for privacy in the bedrooms, with the dimly lit passages between drawing the eye towards key aspects.

© Martin Gardner
© Martin Gardner

Much like a defensive sea wall, the concrete creates a sense of protection from the elements. The tone, texture and tactility of the material draws inspiration from the nearby Holy Trinity Church, known for the speculated burial of the last Anglo-Saxon King, Harold Godwinson.

© Martin Gardner
© Martin Gardner

From above, a curious beam of light falls onto the concrete walls through the timber stair void, the angle of the light rotating throughout the day.

The concrete base acts as a plinth to elevate a carefully sculpted timber form, its materiality delicately contrasting the concrete with its soft, natural feel, that will weather and age with the tree lined setting. The volume cranks to open up the living space to views over the Bosham estuary, creating an active silhouette seen from the water.

© Martin Gardner
© Martin Gardner

Skylights are also introduced into the deep living space flooding the timber volume with natural light, whilst smaller apertures are maintained in the master-ensuite for picture-perfect views.

Despite the unconventional house layout and brief, as the clients get older the design intent will not be lost. To accommodate the life-time of the owners, the house has some clever features for it to adapt including a hidden platform lift if the stairs were to ever become unusable, and a laundry chute going from the master bed to the utility room on the ground floor.

The scheme now sits on the harbour edge as a playful yet site specific response that will mature over time, enhancing the architectural distinctiveness of the area. The ‘Marmite’ nature of the design creates a truly one-off house along the estuary for the clients to enjoy into their retirement, and continues to stir discussion in the area.

View the complete gallery

About this office
Cite: "Creek House / AR Design Studio" 08 Feb 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/910813/creek-house-ar-design-studio/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.