All
Projects
Products
Events
Competitions

Vora Villas / K-Studio

Vora Villas / K-Studio

© Mirto Iatropoulou © Ståle Eriksen © Ståle Eriksen © Ståle Eriksen + 32

Houses  · 
Imerovigli, Greece
  • Architects Authors of this architecture project K-Studio
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2018
  • Photographer Created with Sketch.
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Delta Marbles, Vagenas, Vokos
  • Lead Architects

    Dimitris Karampatakis, Marianna Stavridou, Georgia Mouratidou, Fay Milona, Marilena Stavrakaki, Thodoris Kantarelis
  • Main Contractor

    XKS Stathakopoulos
  • Metal Works

    Omnia, Antonis Konstantonis
  • Wood Works

    Kapraras George
  • Window/Door Frames

    Drosos Koufomata
More Specs Less Specs
© Ståle Eriksen
© Ståle Eriksen

Text description provided by the architects. Our brief was to design a small boutique hotel on a dramatic site on the edge of the volcano of Santorini. The client, a native of the island, had a vision and determination that drove the project from beginning to end, and gave us the opportunity to push the concept and its realization to the very edge, in all senses. The result is a truly unique and dramatic design that celebrates the inherent energy of our client, the architectural traditions of the island, and the intensity of the hotel’s crater-edge location.

© Ståle Eriksen
© Ståle Eriksen

The steep inclination of the relatively small site called for innovative solutions to the challenges of circulation and layout but also allowed for the spectacular views and vistas at every turn. A sharp-edged channel of grey volcanic rock paves the way down from the entrance and reception point at the top of the site, twisting you and ricocheting you from angled wall to angled wall, slicing a soft white mass into 3 separate and unique villas. The villas are neat, compact and dynamic, taking on a sculpted form when juxtaposed against the straight edge of the volcanic rock path and retaining walls.

© Mirto Iatropoulou
© Mirto Iatropoulou
© Ståle Eriksen
© Ståle Eriksen

Traditionally the houses in such villages are small, cramped and overlooked. To provide a high-end experience our ambition was to make space for the guests and give them as much privacy as we could. The renovation of the original cave-villa retains its characteristic layout, of three rooms that move in succession deeper into the rock. Literally carved out of the mountain the curves of the vaulted ceilings soften the shadows, removing sharp lines and blending it into the darker space towards the back of the plan. Views and light are exploited in the façade but the cooler, darker space further back invites guests to retreat from the oppressive heat outside. This villa sits above the 2 newly constructed villas which slice its linear plan in half, stacking one on top of the other so that each villa features an upper level of living space and a lower level of bedroom space. This arrangement allows for light and view to dominate in all areas and with each villa carefully angled to take in the sunset from a unique viewpoint, guests’ privacy is also maintained.

© Ståle Eriksen
© Ståle Eriksen

The 2 driving forces behind our concept were the volcanic rock and the traditional local vernacular. We wanted to reveal and control the drama and thrill of the site whilst securing guests with comfort, privacy, and a relaxed lifestyle. We worked with the natural volcanic rock to cut routes through the site and to retain its boundaries and with charred wood and blackened gun-metal to highlight the power of nature within the villas. We then juxtaposed these with the soft curves of the traditional ‘Aspa’ render and white lime wash finish and introduced lighter stone finishes and naturally pale linens to bring a balancing sense of cool and calm the interiors.

© Ståle Eriksen
© Ståle Eriksen

Guests experience a series of carefully choreographed contrasts – the wide open exposure to the sun and view against the cool darkness of the cave rock; black volcanic rock and burned finishes against cool white curves and calming pale textures - dark with light, sharp with soft, drama with total relaxation. The hotel is intense and complex, yet laid out with clarity and designed with authenticity.

© Ståle Eriksen
© Ståle Eriksen

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Vora Villas / K-Studio" 07 Feb 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/910777/vora-villas-k-studio/> ISSN 0719-8884
© Mirto Iatropoulou

Vora 别墅 / K-Studio

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.