the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Public Space
  4. Australia
  5. Estudio Carme Pinós
  6. 2018
  7. MPAVILION 2018 / Estudio Carme Pinós

MPAVILION 2018 / Estudio Carme Pinós

  • 12:00 - 11 February, 2019
MPAVILION 2018 / Estudio Carme Pinós
MPAVILION 2018 / Estudio Carme Pinós, © John Gollings
© John Gollings

© John Gollings © John Gollings © John Gollings © John Gollings + 13

  • Architects

  • Location

    Queen Victoria Memorial Gardens, Melbourne, Australia
  • Category

  • Lead Architect

    Carme Pinós Desplat
  • Architect Project Director

    Samuel Arriola Clemenz
  • Collaborating Architects of the Project

    Holger Hennefarth, Blanca González Sainz
  • Collaborating Architects of Melbourne

    Leanne Zilka
  • Area

    2690.98 ft2
  • Project Year

    2018
  • Photographs

  • Structures - Preliminary phase

    Manuel Arguijo
  • Structures - Execution Phase

    Perrett Simpson
  • Landscape

    Tract Consultants
  • Lighting

    Ben Cobham (Bluebottle)
  • More Specs Less Specs
© John Gollings
© John Gollings

Text description provided by the architects. A protected space for social activities, but also a place to experience with all the senses; to establish a sophisticated relationship with nature; where we will feel the sun’s path through the game of shadows created by the pavilion’s skin; where on rainy days we will see the water run through its transparent roofing.

© John Gollings
© John Gollings

Like an origami folding two surfaces of timber latticework bend and intersect with themselves to form a roof. Between the latticework a transparent layer of polycarbonate protects us from the rain. The structure made out of metal profiles allows a fast construction and an easy reconstruction on another site as it is a temporal intervention.

© John Gollings
© John Gollings
Sections
Sections
© John Gollings
© John Gollings

The altered topography forms three mounds that incorporate tiered seating and create the atmosphere of cover, while underneath one of them we burrow a storage room. From the tiered seating we enjoy the activities offered by the foundation, never losing sight of the fact that we are in the middle of a magnificent park. We will be inside the pavilion, but always feeling as if we were also on a balcony facing the surrounding nature.

© John Gollings
© John Gollings

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "MPAVILION 2018 / Estudio Carme Pinós" [MPAVILION 2018 / Estudio Carme Pinós] 11 Feb 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/910677/mpavilion-2018-estudio-carme-pinos/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.