All
Projects
Products
Events
Competitions

La Ganadera / Cubo Rojo Arquitectura

La Ganadera / Cubo Rojo Arquitectura

© César Béjar © César Béjar © César Béjar © César Béjar + 26

San Francisco del Rincón, Mexico
  • Area Area of this architecture project Area: 268.9
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2018
  • Photographs Photographs: César Béjar
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Cemex, Interceramic, Laguna Mosaicos, Limsa, Tecno Lite
© César Béjar
© César Béjar

“La Ganadera” is a commercial building for a local association of livestock farmers in the city of San Francisco del Rincón, Guanajuato. The architectural program attends the following needs: meeting area, offices, drug store, warehouse, kitchen, and terrace. The emplacement is given in the corner of the main street that seeks an immediate visual answer, through a dynamic composition and the acknowledgment of solid material composition.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© César Béjar
© César Béjar

The team decided to lean on stereotomic and vernacular architecture, that looks forward being touched by the dust, wet by the rain as well as its founding in the vegetation its own shadows. Through color, texture, the mud’s irregular walls, concrete, and wood, we grant a character that can easily bring the users reminiscences of the countryside which is essential for their lives.

© César Béjar
© César Béjar

The volume of the composition is composed of a solid element and an empty one that balances each other out. This last element divides the composition moreover, it also has inclinations and floating elements which attempts to evoque the archetype of the farms.

© César Béjar
© César Béjar

On the ground floor, the basement that´s in contact with the earth and mud, therefore it becomes a mirror for the shadows of the trees and the city life. On the other side, the top floor volumes keep contact with the interior patio in the most convenient way, with specific empty spaces for some cases or with large openings for other dynamics. The solid and linear elements represent the human creation which contrasts with the lattice that represents the natural complexity.

Section A
Section A
© César Béjar
© César Béjar

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: San Francisco del Rincón, Gto., Mexico

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "La Ganadera / Cubo Rojo Arquitectura" [La Ganadera / Cubo Rojo Arquitectura] 05 Feb 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/910666/la-ganadera-cubo-rojo-arquitectura/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.