All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. South Korea
  5. Lee.haan.architects
  6. 2016
  7. Yongin Dongsanjae / Lee.haan.architects

Yongin Dongsanjae / Lee.haan.architects

  • 23:00 - 1 February, 2019
  • Curated by María Francisca González
Yongin Dongsanjae / Lee.haan.architects
Yongin Dongsanjae / Lee.haan.architects, © Youngchae Park
© Youngchae Park

© Youngchae Park © Youngchae Park © Youngchae Park © Youngchae Park + 22

  • Structure Design

    Chanwook Park
  • Mech & Elec Design

    Jinwon engineering
  • Construction

    Woorimaeul A&C
  • Landscape Design

    studio KnL
  • More Specs Less Specs
© Youngchae Park
© Youngchae Park

Text description provided by the architects. The site has somehow constrained conditions that lands are adjacent at the north and south, and the main road and the apartment complex over a buffer green exist on the east side.

© Youngchae Park
© Youngchae Park

The house was planned to associate with the couple client in their 50s who have a grown-up kid and become friendly. Also, the house provides a privacy, communicates with the outdoor space and brings the light deep into the house.

© Youngchae Park
© Youngchae Park
Plans / Sections
Plans / Sections
© Youngchae Park
© Youngchae Park

On the site where three sides of the land are surrounded by adjacent houses, the house was arranged with the ‘L’-shape making the garden open toward the southeast side where the buffer green zone exists. The living room and the kitchen on the first floor are pushfully open toward the garden in order to be seen as a wide and bright space as the center area of the house. The kitchen area having the different level extends to the outside through the garden deck planned as the same level, and the open staircase supported by one side of the walls makes the living room large.

© Youngchae Park
© Youngchae Park

At the rear garden resulting from the plan of securing a parking lot space, the moving path to the living room and the kitchen was planned. Also, a Toenmaru(recessed Korean Maru) where rain is blocked provides a additional function of the rear garden. The exterior terrace in the second floor was made the inside to be open toward the outside without neighbor’s eyes by letting it deep into the corridor. The attic created by utilizing the high height of the ceiling according to the ordinance of sloping roof application is the workroom of the son whose major is the art. A skylight at the corridor to the attic brings the natural light to the attic and the corridor.

© Youngchae Park
© Youngchae Park

The finishing materials are the Goeungseok(Korean stone) and the Ipe(wood) having a durability. The Goeungseok(stone) was dabbedly finished to show the texture, and the spatial interval was adjusted to emphasize the horizontal pattern. In the first floor where people’s eyes and hand are easily attracted, Ipe(wood) was installed to create a friendly atmosphere.

© Youngchae Park
© Youngchae Park

View the complete gallery

About this office
Cite: "Yongin Dongsanjae / Lee.haan.architects" 01 Feb 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/910630/yongin-dongsanjae-leaarchitects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.