All
Projects
Products
Events
Competitions

Casa Descuadra / P-M-A-A

Casa Descuadra / P-M-A-A

© José Hevia © José Hevia © José Hevia © José Hevia + 31

Renovation  · 
Spain, Spain
  • Architects Authors of this architecture project P-M-A-A
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2017
© José Hevia
© José Hevia

Text description provided by the architects. Berween party walls, as if it were an adjective; that’s what characterizes this intervention in an existing property, made possible by the stubbornness of a family who refused to sell to the highest bidder. They no longer live there; it’s now the dream home of a close friend.

© José Hevia
© José Hevia

It all started with a gift, this project, which has served as a guide for the alterations that the owner, others, and I have been carrying out with our own inexpert hands.  Yesterday marked the completion of 7 years of work.

© José Hevia
© José Hevia

The only connection between the house and the street is the newly built garage door, which serves as an entrance, and an existing window on the first floor, adorned with a window planter box from which plants cascade over the railing.

© José Hevia
© José Hevia

From the very start, we understood that the house is attached to the garage/workshop as the “main space”. The other spaces on this floor branch off from it and respond in a more or less intuitive manner to the daily necessities of the dweller. The kitchen occupies a central position and serves as a kind of hinge attached to the patio. The dining room and living room occupy existing spaces and face the interior of the city block.  An office/study on the rear patio at the back of the house turns you into a voyeur or mere observer of the home.

© José Hevia
© José Hevia

The stairway that surrounds the kitchen leads to the first floor, a non-essential space that complements the ground floor. The bedrooms, separated by closet space, engage with the patios and the street.

© José Hevia
© José Hevia

 The interior city block façade constitutes the sum of the needs of the interior spaces. A staircase set against it leads up to the roof, now the largest space of the house (BETWEEN PARTY WALLS) and the future living room. This alteration will give continuity to the current intervention.

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Casa Descuadra / P-M-A-A" [Casa Descuadra / P-M-A-A] 31 Jan 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/910461/casa-descuadra-p-m-a-a/> ISSN 0719-8884
© José Hevia

七年磨一宅,西班牙的老宅改造 / P-M-A-A

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.