All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Office Buildings
  4. Belgium
  5. UAU Collectiv
  6. 2019
  7. Nelissen Bricks / UAU Collectiv + Architectengroep PSK

Nelissen Bricks / UAU Collectiv + Architectengroep PSK

  • 11:00 - 29 January, 2019
  • Curated by Paula Pintos
Nelissen Bricks / UAU Collectiv + Architectengroep PSK
Nelissen Bricks / UAU Collectiv + Architectengroep PSK, © Philippe van Gelooven
© Philippe van Gelooven

© Philippe van Gelooven © Philippe van Gelooven © Philippe van Gelooven © Philippe van Gelooven + 24

    • Structural work contractor

      Gebroeders Caelen
    • Contractor Infra

      Herwey
    • Contractor Kalwall

      Hermans
    • Contractor exterior joinery

      Hegge
    • Contractor HVAC-sanitary

      Imtech Belgium
    • Contractor electricity

      Maintain Elektro
    • Contractor finishing

      E. Baillien
    • Contractor fixed furniture

      RWK Interieur
    • Contractor elevator

      Schindler
    • Contractor Digital Signage

      First Impression
    • Window decoration

      Merode Interieur
    • Loose furniture

      Marres Interieur
    • Media

      Primetime Communication Group
    • Structural engineer

      V2S
    • Civil engineer HVAC

      IKP Engineering
    • EPB-reporter & saftey coordination

      V-consult
    • Surveyor

      Patrick Janssen
    • More Specs Less Specs
    © Philippe van Gelooven
    © Philippe van Gelooven

    Text description provided by the architects. Nelissen Bricks comprises a stone factory with adjacent quarry in operation since 1921. The company transformed from a small-scale family business into a modern international player. The rapid growth and the ambition to come forward as the absolute pioneer in the brick industry asked for a high-performance building in which all products can be displayed professionally. The ambitious trajectory is translated in an accumulation of 3 volumes into a complicated and innovative construction.

    © Philippe van Gelooven
    © Philippe van Gelooven

    Concept
    The ground floor has a U-shape that opens towards the street and thus symbolizes transparency for the visitors. Logically, the reception and several administrative posts find their place here. The higher level has the shape of a parallelogram with an open space in the middle. This level of the showroom makes it possible to organize a tour around the open space. The top floor will once again house administrative services in a U-shape that opens towards the industrial site. By positioning these three discs in a staggered way on top of each other, the interior and exterior space seem to merge.

    © Philippe van Gelooven
    © Philippe van Gelooven
    Plan 03
    Plan 03
    © Philippe van Gelooven
    © Philippe van Gelooven

    The complex is the new business card of the company and the international image is also translated in the interior concept. In a museum-like tour, the visitor discovers the brick as an art object, and this both in the real and the virtual reality.

    © Philippe van Gelooven
    © Philippe van Gelooven

    Experience
    The fourth generation of this family company wants experience to have a central position in the new building. Experience for visitors, but certainly also for its administrative employees. In the preliminary design process, a program study based on all services and individual employees was developed. Existing workplaces were evolved and in the workshops diverse scenarios were outlined. This resulted, in addition to an architectural accumulation, also in a programmatic accumulation of various functions.

    © Philippe van Gelooven
    © Philippe van Gelooven

    Thus, the internal services department on the ground floor receives a central place in the form of an open landscape office. Besides the open character there is also sufficient privacy and this in a homey atmosphere. High-quality materials help to create an office as the eye-catcher of which the family company is very proud. The family atmosphere also immediately catches the eye by means of the video wall in the waiting area. Here all employees are presented to the visitor. The various visitor flows are separated on the ground floor. There is, for instance, a separate entrance for drivers who are welcomed cordially at the reception with coffee corner.

    © Philippe van Gelooven
    © Philippe van Gelooven

    The showroom on the first floor is based on a museum-like route, but in addition to this, various options for consultation are created based on the type of conversation one wishes to have. Consultation boxes are alternated with a workshop area and also a spectacular bar that forms an important meeting place for Nelissen Bricks. Besides the tactile aspect of bricks, the experience is also stimulated by the digital customer experience journey. A special app was developed to go through the showroom and indicate favorite stones. In addition to the app there are also several touch screens, which makes that at the end of a visit to the Experience Room (Brickxperience), the visitor receives an overview of the personal stone selection. On a 180° screen this selection can be implemented in an architectural model in order to visualize the whole and to once again generate amazement.

    © Philippe van Gelooven
    © Philippe van Gelooven

    The top floor houses the majority of the offices and this in an open atmosphere with glass walls. The transparency plays an important role, both in the architecture and in the work environment. The various offices are designed cozily with open niches for personal items or decoration. Furthermore, there are two dressing rooms on this floor.

    © Philippe van Gelooven
    © Philippe van Gelooven

    View the complete gallery

    Project location

    Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
    About this office
    Cite: "Nelissen Bricks / UAU Collectiv + Architectengroep PSK" 29 Jan 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/910389/nelissen-bricks-uau-collectiv-plus-architectengroep-psk/> ISSN 0719-8884
    © Philippe van Gelooven

    内利森砖业 / UAU Collectiv + Architectengroep PS

    You've started following your first account!

    Did you know?

    You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.