the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United States
  5. Alterstudio Architecture
  6. 2016
  7. Sugar Shack Residence / Alterstudio Architecture

Sugar Shack Residence / Alterstudio Architecture

  • 21:00 - 27 January, 2019
Sugar Shack Residence / Alterstudio Architecture
Sugar Shack Residence / Alterstudio Architecture, © Casey Dunn
© Casey Dunn

© Casey Dunn © Casey Dunn © Casey Dunn © Casey Dunn + 18

  • Architects

  • Location

  • Category

  • Lead Architects

    Kevin Alter, Ernesto Cragnolino, Tim Whitehill, Daniel Shumaker, Jenna Dezinski, Jodi Jacobsen
  • Engineer

    Duffy Engineering
  • Area

    3570.0 ft2
  • Project Year

    2016
  • Photographs

© Casey Dunn
© Casey Dunn

Text description provided by the architects. The Sugar Shack Residence is wedged between a dramatic steep ravine and a more sedate, manicured outdoor pool and garden; as such, the house bends to accommodate its surrounding landscape.

© Casey Dunn
© Casey Dunn
Section
Section
© Casey Dunn
© Casey Dunn

This site condition determined the way that the interior spaces are organized – creating a long spine along which spaces are laid out linearly. Located at the inflection point of the bend is a breakfast nook, which is articulated by a niche clad in blue velvet, a small pendant and an Eero Saarinen dining table.  Adjacent to this is the living area which opens up and brings natural light deep into the house.

© Casey Dunn
© Casey Dunn
2nd floor plan
2nd floor plan
© Casey Dunn
© Casey Dunn

The windows in the house were laid out to block neighboring views while maximizing natural light.  Throughout the house, the ceiling plane is detailed to be as free of elements as possible and read like a continuous plane, with ceiling fixtures grouped together in a steel housing to minimize their presence. The materials were a combination of light and dark: clear sealed steel, white oak, and raw concrete. As in the recessed ceiling fixtures, attention was given to how electrical outlets and light and media controls were recessed into steel panels to minimize their visual impact. Taken in combination, this subtle approach to the interior leads the eye not only to the architectural detailing and materiality, but also to the two landscapes that abut the Sugar Shack Residence.

© Casey Dunn
© Casey Dunn

View the complete gallery

About this office
Cite: "Sugar Shack Residence / Alterstudio Architecture" 27 Jan 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/910091/sugar-shack-residence-alterstudio-architecture/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.