We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

AD-01 House / Díaz Fernández Arquitectos

AD-01 House / Díaz Fernández Arquitectos

© Simón Díaz Santis© Simón Díaz Santis© Simón Díaz Santis© Simón Díaz Santis+ 26

Huentaleuquen, Chile
  • Area Area of this architecture project Area:  198
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2018
  • Photographs Photographs:  Simón Díaz Santis
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Arauco, CHC, Ducasse Industrial, MK, Masisa, Sudpanel
  • Structure:Tomas Yañez
  • Construction:Díaz Fernández Arquitectos
  • Cost:28 UF x m2 (aprox.)
  • Architects In Charge:Simón Díaz Santis / Javier Fernández Cunill
  • City:Huentaleuquen
  • Country:Chile
More SpecsLess Specs
© Simón Díaz Santis
© Simón Díaz Santis

Text description provided by the architects. Developing a project in the middle of the desert was the challenge of this assignment, which required both Architecture and Construction by our office. This holiday home is located on a new urbanization of the IV Region facing the beach called "Agua Dulce", 270 km from the city of Santiago, Chile. The scenery is a dry, wild desert, that is swept by the wind, and encounters the sea in one of the first human settlements in Latin America.

First Floor Plan
First Floor Plan
© Simón Díaz Santis
© Simón Díaz Santis

Two volumes appear as protagonists in the project. The first, slightly elevated on a first floor where the enclosures are aligned towards the maritime horizon, and the second on a second floor projecting as a dock facing the sea and looking for the best views. At the point where both volumes collide, there are common and family meeting spaces, with generous heights and dimensions that are projected with a total opening to the terrace and a glazed facade towards the access. In this way, the project is visually crossed completely, without losing the necessary intimacy of the home.

© Simón Díaz Santis
© Simón Díaz Santis

The rhythms of the desert are slow and usually imperceptible, the reason why we decided to demonstrate the passage of time by covering with metal plates of controlled oxidation the access facade. This coating is combined in colors and textures with native woods joining the whole project as an integral work. The result is a project that proposes to integrate into the landscape and establish a relationship with its environment as it ages, delivering cozy and meeting spaces to the family that inhabits it.

Sections A and B
Sections A and B
© Simón Díaz Santis
© Simón Díaz Santis

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "AD-01 House / Díaz Fernández Arquitectos" [Casa AD-01 / Díaz Fernández Arquitectos] 04 Feb 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/910032/ad-01-house-diaz-fernandez-arquitectos> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.