the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Football Stadium
  4. Spain
  5. Santos y Mera Arquitectos
  6. Cerponzóns Football Field / Santos y Mera Arquitectos

Cerponzóns Football Field / Santos y Mera Arquitectos

  • 09:00 - 2 February, 2019
  • Curated by Danae Santibañez
Cerponzóns Football Field / Santos y Mera Arquitectos
Cerponzóns Football Field / Santos y Mera Arquitectos, © Héctor Fdez. Santos-Díez (BISimages)
© Héctor Fdez. Santos-Díez (BISimages)

© Héctor Fdez. Santos-Díez (BISimages) © Héctor Fdez. Santos-Díez (BISimages) © Héctor Fdez. Santos-Díez (BISimages) © Héctor Fdez. Santos-Díez (BISimages) + 19

  • Builder

    Prace Servicios y Obras S.A.
  • Promoter

    Concello de Pontevedra
  • Dates

    Proyecto: Junio 2016 – Obra: Julio 2018
  • Budget

    713.864 €
  • More Specs Less Specs
© Héctor Fdez. Santos-Díez (BISimages)
© Héctor Fdez. Santos-Díez (BISimages)

Text description provided by the architects. In Chan do Monte, in the city of Pontevedra, there was an old football field made of earth, with all their facilities in a poor condition. It is a rural location, in the town of Cerponzóns, in a raised zone over the valley of the rivers Lérez and Rons, with good access from the national road and close to the city. The intervention aims to create a new artificial grass football field over the existing field and improve and increase the facilities with new buildings for the changing rooms, toilets, canteen, infirmary and a couple of warehouses, as well as a new lighting system for the football field.

Site Plan
Site Plan
© Héctor Fdez. Santos-Díez (BISimages)
© Héctor Fdez. Santos-Díez (BISimages)

The new facilities must provide the town of Cerponzóns with a football field highly functional and contemporary design but appropriate to the sensitive environment, where the integration vocation must take precedence. The program of the constructions includes four changing rooms for the teams, two more for the referees, infirmary, teams’ warehouse, general warehouse, canteen, cleaning room, public toilets, and a facility room. The access area will also be reconfigured.

© Héctor Fdez. Santos-Díez (BISimages)
© Héctor Fdez. Santos-Díez (BISimages)

The project begins with the demolition of the existing changing rooms, recovering the space as a new access and building the new building closer to the field, on its west side. Given the imposed rule of keeping the existing stands behind the southern goal, where the visibility of the field is limited, and the fact that the new building will be placed on the west side, where we´ll have good visibility over the whole area of the field and over the valley, we found sensible to use the roof of the new building as a lookout.

© Héctor Fdez. Santos-Díez (BISimages)
© Héctor Fdez. Santos-Díez (BISimages)

The new building appears as light construction, with a prismatic and permeable shape, opened to the field, what allows to incorporate it visually into the interior. The self-imposed need to make the roof accessible, made us opt for a long-distance ramp, adapted to all types of public. In this way, a solution opposite to that of the building, arises, more organic, heavier, more attached to the plot, a little path to climb to the lookout. Thus, the metal, the glass, and the stone are merged in a single building.

Roof Plan
Roof Plan
© Héctor Fdez. Santos-Díez (BISimages)
© Héctor Fdez. Santos-Díez (BISimages)

The small building of the canteen is replaced by a new one that also includes toilets for the public, rearranging the main entrance to the enclosure. This new building plays with the same resources of the main building. In both of them, the exterior skin that goes through the volumes is used as a cover and as a solar control of the glass zones or as a moving part on the passage areas, allowing transparencies while keeping the protection. To finish the intervention, the entrance and the surrounding of the buildings are urbanized in a simple way.

© Héctor Fdez. Santos-Díez (BISimages)
© Héctor Fdez. Santos-Díez (BISimages)

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Cerponzóns Football Field / Santos y Mera Arquitectos" [Campo de Fútbol de Cerponzóns / Santos y Mera Arquitectos] 02 Feb 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/909916/cerponzons-football-field-santos-y-mera-arquitectos/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.