the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Renovation
  4. China
  5. Super + Partners
  6. 2019
  7. Hutong Courtyard Renovation at Qianmen Street / Super + Partners

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Hutong Courtyard Renovation at Qianmen Street / Super + Partners

  • 00:00 - 21 January, 2019
  • Curated by 韩爽 - HAN Shuang
Hutong Courtyard Renovation at Qianmen Street / Super + Partners
Hutong Courtyard Renovation at Qianmen Street / Super + Partners, Xixiangfang facade. Image © He Chen
Xixiangfang facade. Image © He Chen

street view. Image © He Chen main room night view. Image © He Chen main room 1F interior. Image © He Chen Main room 2F corridor. Image © He Chen + 44

  • Architects

  • Location

    Changxiang 3 Qianmen Street, Dongcheng District, Beijing, China
  • Category

  • Lead Architects

    Kai Fan, Bo Su, Leijian Yu, Yue Sun
  • Design Team

    Shenglong Ye, Lihua Luo
  • Area

    215.0 m2
  • Project Year

    2019
  • Photographs

  • Operation consultant

    Huge Design Group
  • Constructor

    Huge Design Group
  • Owner

    Beijing Ziting Cultural Development Co., Ltd.
  • More Specs Less Specs
street view. Image © He Chen
street view. Image © He Chen

Environment & History:
From the late Qing Dynasty to the Republic of China, Qianmen Street is one of the largest logistics and transportation hubs throughout China, as well as one flourishing commercial center. Full of a variety of shops, the street has brought together huge number of crowds and a wide range of goods always on the move. With the constant revivals and upgrades of Beijing old-city areas in the recent years, all the corners of Qianmen area, including Western Grinding Mill, Xianyukou, Dashilar and Zhengyang Gate have been experiencing a series of important renovations and taking upon their new looks for gradually forming one unique city view better fused and integrated with Chinese traditional elements, colonial eclectic style and modern tastes.

Entrance. Image © He Chen
Entrance. Image © He Chen

The fact is that courtyard-style villa is one of unique regional residential building types in Qianmen Area, which has better blended with European Eclecticism and traditional dwelling style in northern China for together constituting the city-texture background in Qianmen Commercial District of the old Beijing. The project was located in the long lane, Three-line Alley has 400-meter length and 3-meter width, the north side of Western Grinding Mill Street and extending the southeast of Five-line Alley of Long Lane. In the Ming dynasty, it was called Three-line Alley of Long Lane, Large number of clubhouses have ever been widely scattered in this alley.

Xixiang fang view from entrance. Image © He Chen
Xixiang fang view from entrance. Image © He Chen
patio. Image © He Chen
patio. Image © He Chen

After a series of careful renovations, the partial houses surrounding have changed the old faces for being beautiful windows of displaying local fashions and cultures. However, a considerable number of old houses have still remained dilapidated and beat-up. And before that, one two-storey Qing Dynasty quadrangle has ever been seen hidden in the old houses therein.

Main room facade . Image © He Chen
Main room facade . Image © He Chen

Original House and Change:
The original house is made up of main room with two-story and three- bay width, and east and west compartments with single-story and double-bay width, and forms a square courtyard together with the south-facing courtyard wall. The house is made up of the old wooden frame and brick wall enclosing support structure, which basically adopted the courtyard layout of the Qing Dynasty and retained the original wood structure. The small partition inside the original building has been reconstructed into a flexible space.

main room night view. Image © He Chen
main room night view. Image © He Chen
Xixiangfang entrance. Image © He Chen
Xixiangfang entrance. Image © He Chen

A steel staircase is added to the adjacent position between the west wing and the main room, and a rain shelter without enclosure is added, so that the old and new functional sequences from the first to the second floors are connected vertically and grafted into a courtyard with a three-dimensional compound connected inside and outside. The natural lighting and ventilation of the whole are promoted by the local addition of outer windows and day lighting chambers. At the same time, it expands the number of toilet, which not only meets the demand of office use, but also reserves sufficient conditions for the later residence.

Main room 2F entrance. Image © He Chen
Main room 2F entrance. Image © He Chen
Xixiangfang stairs. Image © He Chen
Xixiangfang stairs. Image © He Chen

Concept and Realization:
The reform is designed to be simple and restrained in the handling of internal space materials: the original main structure is strengthened by the steel structure with good toughness and high strength, and the wooden frame structure is carefully retained and exposed to form the combination of the new and the old. After years of change, the old planks were polished out of the inherent wood lines, with the traditional paint process of the large paint technology for the entire space contributed to the quiet and warm elements, showing the old house simple and elegant temperament. Pale yellow natural materials such as Chinese fir and natural stone also continue and emphasize the ancient temperament. The dark metal texture of the broken-bridge aluminum doors and windows adds a delicate modern feeling to the primitive and rugged atmosphere.

main room 1F interior. Image © He Chen
main room 1F interior. Image © He Chen
Main room 2F large guestroom's interior. Image © He Chen
Main room 2F large guestroom's interior. Image © He Chen

City & Dream:
As a communicationto the ancient history, the reform of the existing quadrangle dwellings aims to explore more life ways for purpose of generating more communications with nature in future by means of creatively breaking the old pattern and private-boundary modern spaces, as well as integrating a batch of historical symbolized memories. And the reform can be taken as a new idea to the Beijing city-area refreshing mode. We’re trying to make all the rooms insides closely related to the outside courtyard area for letting light gradually shine upon every corner of this century-old house via wide French windows.

2F guestroom's interior. Image © He Chen
2F guestroom's interior. Image © He Chen
Main room 2F corridor. Image © He Chen
Main room 2F corridor. Image © He Chen

Besides of the serial formation of multiple areas, such as antechamber, lobby, kitchen, guest room, corridor and balcony, the beautiful sunset of Zhengyang Gate which can be overlooked on balcony has also represented the traditional garden-constructing essence. Connecting with the city street, the courtyard entrance has still remained the original city interface. Ascending from the green-stone steps and passing through the renovated porch, the outside noisy rhythm naturally switches into the peaceful and nature-favor garden atmosphere.

Main room 2F overlook xiangfang. Image © He Chen
Main room 2F overlook xiangfang. Image © He Chen

While maintaining the respect of the historical context, , it has been constantly examining and exploring the architectural characteristics which have been covered by the historical long river. Through a series of precise spatial cuttings and partitions, it has better reconstructed the relationship between the roofs and the current antechambers, as well as explored the relation between the overall architectual massing and its courtyard area and the counterpart between the present situation and the updated one.

patio view from main room 2F. Image © He Chen
patio view from main room 2F. Image © He Chen

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Hutong Courtyard Renovation at Qianmen Street / Super + Partners" 21 Jan 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/909538/hutong-courtyard-renovation-at-qianmen-street-super-plus-partners/> ISSN 0719-8884
Xixiangfang facade. Image © He Chen

北京前门长巷三条合院改造 / 索柏设计

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.