All
Projects
Products
Events
Competitions

Xizhimen Port Apartment / SZA

Xizhimen Port Apartment / SZA
© Weiqi Jin
© Weiqi Jin

© Weiqi Jin © Weiqi Jin © Weiqi Jin © Weiqi Jin + 34

Xicheng, China
  • Architects: SZA
  • Area Area of this architecture project Area: 11500.0
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2018
  • Photographs Photographs: Weiqi Jin
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: 中国耀华玻璃, 和平铝业, 立邦
  • Construction Drawing: Victory Star
  • Interior Design: CUN Design
  • Decoration: Beijing 9h Design
  • Landscape Design: LAC landscape and architecture Design
  • Logo Design: Beijing ShiYu Four-Dimensional City Signs system Co.,Ltd.
  • Client: Vanke Beijing
More Specs Less Specs
© Weiqi Jin
© Weiqi Jin

Text description provided by the architects. On the urban stage, “Iconic” buildings play a leading role which attracts the most attention, but those “unremarkable” buildings act the invisible role in our daily life which to a greater extent form our city, affecting our lives. In Beijing, many of these old buildings have been built in recent decades, and a large proportion of them are no longer in line with the needs of urban development and are facing with the need for functional and structural transformation. A wider range of urban renewal has gradually become a new subject for architects.

© Weiqi Jin
© Weiqi Jin

Vanke, the owner of the project, as a service provider for urban life, has also made urban renewal an important focus in Beijing in recent years. The Xizhimen Port Apartment project is a renovation of “unremarkable” old building.

© Weiqi Jin
© Weiqi Jin
© Weiqi Jin
© Weiqi Jin

Project background
This project is located near Xizhimen Metro station, north of the Second Ring Road. It is a 10-story building that built in the ’80s. It used to be a hotel, a SPA, and a KTV. The main structure is composed of an L-shaped building and a three-story annex building on the east.

© Weiqi Jin
© Weiqi Jin

Site Strategy
The south side of the project is a two-fork junction, naturally forming a triangular open space which is raised up 1m from the street, originally used as parking. After the transformation, the Triangle site has become a small square facing the street. Around the square, there are café and small shops, and combined with stepping landscape, together forming a rare nice open space in the old urban district. The main entrance of the apartment is located in the quiet corner of the square; behind the L-shaped main building, it is a small courtyard that includes gardens, open-air cinemas, and a small playground. This courtyard is the main outdoor space for apartment tenants.

© Weiqi Jin
© Weiqi Jin

Planning Revision
The architect made different adjustments to each floor. By adding windows on the east and west side wall at typical floors, a more active urban interface is presented, at the same time, daylighting for each floor is increased by 50%. It provides flexible and private spaces for young tenants within a limited building area.

Comparison Before and After Renovation
Comparison Before and After Renovation

One the way home, the tenant will go by the café and retails around the corner plaza, through the colonnade underneath the colorful ceiling, then arrive in the building entrance. The ground floor is totally remodeled with many amenities options, including a shared kitchen, community living room, small theater, dining hall, and a shared courtyard etc., for the tenants to enjoy time and socialize.

© Weiqi Jin
© Weiqi Jin

Façade renovation
Residence and clothing represent a person's temperament. Apartments designed for innovative young people naturally need a vibrant high level "good looking" facade. The original building has a large number of reinforced beams and columns exposed on the façade, with variant spacing; also the renovated facade needs to find space for the AC unit of each room. So the architect designed an aluminum window frame projecting out from an exterior wall.

Courtesy of Beijing SZA Architectural Design
Courtesy of Beijing SZA Architectural Design
© Weiqi Jin
© Weiqi Jin

The scale of the window frame increases at the building corner as if the entire building were twisting on the square to form a vivid city sculpture. Bright colors bring façade rich expression, the inside of the window sleeve changes from orange at the top to pale yellow at the bottom, like the color spectrum of the lunar eclipse, and also celebrating Beijing's golden autumn while the Port Apartment opens in October.

© Weiqi Jin
© Weiqi Jin

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Xizhimen, Beijing, China

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Xizhimen Port Apartment / SZA" 14 Jan 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/909255/xizhimen-port-apartment-sza/> ISSN 0719-8884
© Weiqi Jin

西直门泊寓 / 盛哲建筑

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.