106 Clubhouse / KWA Architects (Kuan-Wei Chen)

106 Clubhouse / KWA Architects (Kuan-Wei Chen)

106 Clubhouse / KWA Architects (Kuan-Wei Chen) - Image 2 of 20106 Clubhouse / KWA Architects (Kuan-Wei Chen) - Image 3 of 20106 Clubhouse / KWA Architects (Kuan-Wei Chen) - Image 4 of 20106 Clubhouse / KWA Architects (Kuan-Wei Chen) - Image 5 of 20+ 20

Taipei, China
  • Area Area of this architecture project Area :  703
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2018
  • Photographs
    Photographs :Yuchen Chao
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  Lyon, 3HML, Thundersoul
106 Clubhouse / KWA Architects (Kuan-Wei Chen) - Image 2 of 20
© Yuchen Chao

Text description provided by the architects. 106 Clubhouse locates next to 106 b County Highway in Shenken Dist. of New Taipei City. 106 b County Highway parallels to Shenkeng Old Street while separated by Jingmei River; it also serves as the main road from Taipei to Yilan.

106 Clubhouse / KWA Architects (Kuan-Wei Chen) - Image 17 of 20
Courtesy of KWA Architects
106 Clubhouse / KWA Architects (Kuan-Wei Chen) - Image 19 of 20
Axonometry
106 Clubhouse / KWA Architects (Kuan-Wei Chen) - Image 15 of 20
© Yuchen Chao

The area is as the back garden of Taipei, while it takes only 20 minutes to drive after the expressway from Xinyi District- where the Taipei City government, Taipei 101 and various shopping malls located. While driving on this expressway, the view changes immensely from concrete jungle to the natural hillsides and greenery.

106 Clubhouse / KWA Architects (Kuan-Wei Chen) - Image 4 of 20
© Yuchen Chao

The area is a recreational destination on weekends and holidays, with a well-known route for cyclists called Arouyang. Arouyang is an industry road on the east side to the site. The road is popular among cyclists for its steepness, challenging cyclists' physical strength and endurance.

106 Clubhouse / KWA Architects (Kuan-Wei Chen) - Image 3 of 20
© Yuchen Chao

On 106 b County Highway, there are very few stops for drivers and cyclists except gas stations and small stands. With the prominent location and scenic view of 106 Clubhouse, it can serve many cyclists as a new destination for a break.
106 Clubhouse is constructed with shipping containers. The position of the volume is set back from the road, while the sides of the shipping containers are noticeable- as if it is waving from far to travelers on the road.

106 Clubhouse / KWA Architects (Kuan-Wei Chen) - Image 18 of 20
Ground floor plan

There are several design actions taken to create the overall architecture from the given shipping containers. 'Displace' shipping containers to create spaces to display bicycles and other products. 'Cut', 'Serialize', 'Link' shipping containers to enhance the possibilities of spatial arrangements while creating some unique corners. 'Pile' a whole shipping container on top as the position for signage, and also providing a change on altitude. Walking up the light-weighted spiral staircase, visitors can enjoy the mountain view on the roof deck; while looking downwards, they can see the movements of other cyclists.

106 Clubhouse / KWA Architects (Kuan-Wei Chen) - Image 5 of 20
© Yuchen Chao

The exterior pavement consists of different materials, indicating the possibility of different uses and behaviors. Visitors can easily circulate from front to back through the passage between the shipping containers.

106 Clubhouse / KWA Architects (Kuan-Wei Chen) - Image 13 of 20
© Yuchen Chao

Large windows and mirror surfaces are strategically applied to many sides of shipping containers to open up the originally confined spaces of shipping containers and connect inner to outer spaces.
The views, from both inside or outside, are split into frames, with layers of reflections and surroundings.

106 Clubhouse / KWA Architects (Kuan-Wei Chen) - Image 9 of 20
© Yuchen Chao

Developed from the business logo, the shape of the bicycle stands is one single line bending in 3D. Looking from its side, two L-shaped supports form a triangle. When cyclists meet at 106 Clubhouse every weekend, these white and well-defined stands hold all kinds of characteristic bicycles.

106 Clubhouse is a place that promotes the recreational sport, creating a cozy environment to host cyclists and visitors. The attention to detail is clearly visible in every feature in the architecture and landscape design.

106 Clubhouse / KWA Architects (Kuan-Wei Chen) - Image 8 of 20
© Yuchen Chao

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Wenshan District, Taipei City, Taiwan, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "106 Clubhouse / KWA Architects (Kuan-Wei Chen)" 09 Jan 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/908996/106-clubhouse-kwa-architects-kwa-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.