the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Kindergarten
  4. Poland
  5. Biuro Toprojekt
  6. 2017
  7. Kindergarten / Biuro Toprojekt

Kindergarten / Biuro Toprojekt

  • 03:00 - 7 January, 2019
Kindergarten / Biuro Toprojekt
Kindergarten / Biuro Toprojekt, © Juliusz Sokołowski, Wojciech Bęczarski
© Juliusz Sokołowski, Wojciech Bęczarski

© Juliusz Sokołowski, Wojciech Bęczarski © Juliusz Sokołowski, Wojciech Bęczarski © Juliusz Sokołowski, Wojciech Bęczarski © Juliusz Sokołowski, Wojciech Bęczarski + 26

© Juliusz Sokołowski, Wojciech Bęczarski
© Juliusz Sokołowski, Wojciech Bęczarski

Text description provided by the architects. Pre-school education is one of the most important stages in human development, so we should carefully care for the quality of space in which this process takes place. Children cannot be underestimated and serve only colored interiors. A child is a serious, sensitive recipient who puts the highest demands on the designer.

© Juliusz Sokołowski, Wojciech Bęczarski
© Juliusz Sokołowski, Wojciech Bęczarski

A five-branch kindergarten was established in the center of Kleszczówka district in the suburbs of Żory. The immediate environment is dominated by chaotic single-family buildings. A little further you can meet small clusters of four blocks. In this environment, the kindergarten is the space and new quality.

© Juliusz Sokołowski, Wojciech Bęczarski
© Juliusz Sokołowski, Wojciech Bęczarski

A small parcel of an irregular shape similar to a triangle intended for the construction of a pre-school segment at an existing school, imposed rather two-story solutions, although a little overwhelming, but leaving a little space for the playground. Instead, we decided to have a one-story building with rounded corners, which filled almost all of the possible surface, and for the outdoor play, we designed a large roof terrace.

© Juliusz Sokołowski, Wojciech Bęczarski
© Juliusz Sokołowski, Wojciech Bęczarski
Plan
Plan
© Juliusz Sokołowski, Wojciech Bęczarski
© Juliusz Sokołowski, Wojciech Bęczarski

To provide access to daylight to all rooms and communication spaces, we put a rectangular atrium into the center of the kindergarten, a piece of the outside world into which snow and rainfall and constantly changing sunlight.
Openwork, steel stairs can get from the atrium to the roof. A streamlined, wood-covered terrace with two circular islands of green in the middle encourages children to run on more and more tracks. Outside the terrace, the roof surface is covered with ornamental grasses. It is a pity that during the construction it was not possible to keep old acacias at the border of the plot, which would partly shade the terrace. You will have to wait for a few years for new trees.

© Juliusz Sokołowski, Wojciech Bęczarski
© Juliusz Sokołowski, Wojciech Bęczarski

A triangle with rounded corners and irregular perforation of concrete walls. The mineral wool enabled precise warming of the vertical planks. The wall line remains fluid.

© Juliusz Sokołowski, Wojciech Bęczarski
© Juliusz Sokołowski, Wojciech Bęczarski

Reinforced concrete walls work with heat exchanger and heating systems. Mineral wool protects during the summer. Moisture, which could trace in the thermal insulation layer, is discharged to the outside. This slit has a different effect on overheating. Wool as a completely non-flammable material reduces the fire risk to a minimum.

© Juliusz Sokołowski, Wojciech Bęczarski
© Juliusz Sokołowski, Wojciech Bęczarski

Reinforced concrete walls work perfectly with a ground heat exchanger and heating and ventilation systems, constituting an excellent heat and cold compensator. Mineral wool protects the building from the loss of energy outside and its excessive acquisition during the summer.

© Juliusz Sokołowski, Wojciech Bęczarski
© Juliusz Sokołowski, Wojciech Bęczarski
© Juliusz Sokołowski, Wojciech Bęczarski
© Juliusz Sokołowski, Wojciech Bęczarski

The cladding of the vertical boards has also been covered with external walls. The walls and roof will naturally grow old, the trees grow and the grass will thicken. The functioning and aging of a building in the perspective of years is also for us - and perhaps even more - important from its appearance at the time of putting into use.

© Juliusz Sokołowski, Wojciech Bęczarski
© Juliusz Sokołowski, Wojciech Bęczarski

A streamlined, wood-covered terrace with three circular islands. Outside the terrace, the roof surface is covered with ornamental grasses. It is not possible to keep the old building, which would be some of the shades of the terrace. You will have to wait for a few years for new trees. The project has received numerous awards and is nominated for EU Mies award 2019.

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Kindergarten / Biuro Toprojekt" 07 Jan 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/908929/kindergarten-biuro-toprojekt/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.