Panache / Maison Edouard François

Panache / Maison Edouard François
© Sergio Grazia and Luc Boegly
© Sergio Grazia and Luc Boegly

© Sergio Grazia and Luc Boegly© Sergio Grazia and Luc Boegly© Sergio Grazia and Luc Boegly© Sergio Grazia and Luc Boegly+ 38

  • Architect Of Local Operations:Aktis
  • Engineering, Utilities And Environment:Nicolas
  • Structure:CTG
  • Terraces Structure:Verdier
  • Economics:Editec
  • Inspection Office, Health And Safety:Socotec
  • Geotechnics:Kaema
  • Roads And Utility Services/External Works:Sintegra
  • City:Grenoble
  • Country:France
More SpecsLess Specs
© Sergio Grazia and Luc Boegly
© Sergio Grazia and Luc Boegly

Text description provided by the architects. Innovative concept of vertical fairness:
- 11 levels of apartments
- 6 levels of terraces
Stacking and inverted purposing: the lowest floor becomes the highest terrace

© Sergio Grazia and Luc Boegly
© Sergio Grazia and Luc Boegly

A dual ecological and social equation
The challenge in this project was its height and the desire to go further in experimenting with energy performance while offering occupants an outdoor surface area. The question thermal bridges excluding from the outset a balcony solution, what could be done to ensure occupants would have a rapport with the exterior, for which they had legitimate expectations in an apartment in this city of such extremes of temperature in winter and summer? An additional objective, how could the distinction between noble floors versus inferior floors be achieved?

© Sergio Grazia and Luc Boegly
© Sergio Grazia and Luc Boegly
Ninth Floor Plan
Ninth Floor Plan
© Sergio Grazia and Luc Boegly
© Sergio Grazia and Luc Boegly
Fifteenth Floor Plan
Fifteenth Floor Plan
© Sergio Grazia and Luc Boegly
© Sergio Grazia and Luc Boegly

Separating the “balcony” function from the “dwelling” function seemed like an imperative, along with the stacking of the terraces on several levels on the roof, forming a sort of “green cloud”. Furthermore, these 35-m² spaces add another area in full sunlight, reached by elevator, equipped with a summer kitchen and sanitary facilities allowing for a certain level of autonomy in relation to the main part of the apartment. When the heat of the summer becomes stifling, these balconies will enable occupants to breathe and dialog as equals with the Belledonne mountain chain. The green cloud is thus a new outdoor and quite out of the ordinary space that will be sold as an independent lot as a sort of second home. Below, each apartment has a double orientation, with living rooms positioned at the corners with broad floor to ceiling windows.

© Sergio Grazia and Luc Boegly
© Sergio Grazia and Luc Boegly

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Grenoble, France

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Panache / Maison Edouard François" 03 Jan 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/908706/panache-maison-edouard-francois> ISSN 0719-8884
© Sergio Grazia and Luc Boegly

羽饰 / Maison Edouard François

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.