Gym JMG / Gerardo Valle Arquitectos

Gym JMG / Gerardo Valle Arquitectos

© Aryeh Kornfeld © Aryeh Kornfeld © Aryeh Kornfeld © Aryeh Kornfeld + 21

La Reina, Chile
  • Area Area of this architecture project Area:  2906 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2015
  • Photographs Photographs:  Aryeh Kornfeld
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Arauco, TecnoSport
  • Design Team: Gerardo Valle P.
  • Construction Structure: Constructora M&A
  • Fabric Construction: TecnoSport
  • Structural Calculation: Delfín Muñoz
More Specs Less Specs
© Aryeh Kornfeld
© Aryeh Kornfeld

Text description provided by the architects. The project is a Gym-tent, a structure that serves as a great space for children to practice sports and other educational activities.

It is a project that responds to the needs and requirements of the school, but also to specific matters such as the challenge of building it in a short time, that it should be low cost and that required little maintenance, all of which is explained by its character of temporary construction.

© Aryeh Kornfeld
© Aryeh Kornfeld

The design should consider a structure that could be transitory, able to be dismantled at a certain moment to be emplaced in another place.

1st floor plan
1st floor plan

We worked a bolted and enveloping metal structure of white cloth under the concept of a large tent. The ground base of the volume was marked with a lattice of black painted wood and polycarbonate to give transparency and greater luminosity to this space.

Exploded isometric
Exploded isometric

The volume is a single large space of 9.00 meters, the highest part by 12.50 meters wide and 21.60 meters long, configuring itself as a white prism that stands out among the trees that surround it.

Staircase
Staircase

Currently this space is used for different purposes because its size and height allows flexibility of use, which was part of the requirements.

© Aryeh Kornfeld
© Aryeh Kornfeld

On the other hand the cloth material allows the controlled distribution of light during the day, as does the polycarbonate socket. The latter also generates diffuse shadows and a light filter effect throughout the day, which adds to the fact that, when it is darker, it acts as a large lamp.

© Aryeh Kornfeld
© Aryeh Kornfeld

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: La Reina, Metropolitan Region, Chile

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Gym JMG / Gerardo Valle Arquitectos" [Gimnasio JMG / Gerardo Valle Arquitectos] 02 Jan 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/908563/gym-jmg-gerardo-valle-arquitectos/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.