1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Iran
  5. Special Space Studio
  6. 2013
  7. Polour Villa / Special Space Studio

Polour Villa / Special Space Studio

  • 01:00 - 28 December, 2018
  • Curated by María Francisca González
Polour Villa / Special Space Studio
Polour Villa / Special Space Studio, © Ashkan BagheriAghdam
© Ashkan BagheriAghdam

© Ashkan BagheriAghdam © Ashkan BagheriAghdam © Ashkan BagheriAghdam © Ashkan BagheriAghdam + 27

  • Architects

  • Location

    Teherán, Iran
  • Category

  • Lead Architects

    Mojtaba Tasallot, Mohammad-Ali Mohammadian
  • Design Team

    Bahram Badin-Rad, Hamed Sarhadi, Mahyar Tasallot
  • Area

    450.0 m2
  • Project Year

    2013
  • Photographs

  • Structural Engineer

    Mohammad Kamranzadeh
  • Landscape Consultant

    Sahar Tavakkol
  • Executive Manager

    Mohammad Tasallot
  • Executive Team

    Saeed Khalili
  • More Specs Less Specs
© Ashkan BagheriAghdam
© Ashkan BagheriAghdam

Text description provided by the architects. This project is located in Polour, Tehran on an area of 1000 sq.m and is a leisure villa for a family.

© Ashkan BagheriAghdam
© Ashkan BagheriAghdam

The first point in confronting the project is the amazing and very beautiful atmosphere of the site. The area is surrounded by a beautiful landscape of Damavand Mountain, valleys, river and vast pastures. Project's site is stretching along a relatively steep slope and from the point where access to lower stages is difficult and as the upper stage is the largest and the most accessible area, it was considered for the construction of the villa.

Isometric
Isometric

Previously, the walls around the site and a metal pergola were built in the second stage that was retained throughout the design process.

© Ashkan BagheriAghdam
© Ashkan BagheriAghdam

The most striking feature of the project is the presence of a beautiful and arrogant mountain Damavand in the northeast with a view of the Polour Village on its hillside. Considering the above background, the main idea behind the project was to answer how can one use this villa and simultaneously feel the presence and harmony in the pristine nature of this region? Or, in a simpler way, how can the inside and outside of the building be linked together?

© Ashkan BagheriAghdam
© Ashkan BagheriAghdam

For this purpose, the images of glass frames and wide openings and space for dialogues with Damavand and nature surrounding the villa, was created in the mind of the design team. In this way, windows that frames Damavand Mountain is designed, the pyramid hip roof is formed as an element that can create a free surface in the ceiling (and yet also has a metaphor of Damavand's form), and under the pyramid hip roof, the stripped windows are created across the ceiling. These windows show somewhat suspended ceilings in elevations, and from inside, in all the rooms, there is a lane of beautiful sky of the region.

© Ashkan BagheriAghdam
© Ashkan BagheriAghdam

According to the alignment between the outside and inside, vertical slabs designed that are visible in the facades. These slabs are drawn into the interior and make up parts of the kitchen walls, the living space, the fireplace, and so on.

© Ashkan BagheriAghdam
© Ashkan BagheriAghdam

In the end, it should be noted that the architects' effort is to build a valuable and lasting building on this fantastic platform and we hope that our construction has not tarnished this unique nature.

© Ashkan BagheriAghdam
© Ashkan BagheriAghdam

View the complete gallery

About this office
Cite: "Polour Villa / Special Space Studio" 28 Dec 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/908489/polour-villa-special-space-studio/> ISSN 0719-8884
© Ashkan BagheriAghdam

坡屋顶荒野别墅 / Special Space Studio

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.