All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Installations & Structures
  4. Portugal
  5. COR Arquitectos
  6. 2018
  7. Not Only a Playhouse / COR Arquitectos + Ivo Poças Martins + Dulcineia Neves dos Santos

Not Only a Playhouse / COR Arquitectos + Ivo Poças Martins + Dulcineia Neves dos Santos

  • 14:00 - 8 January, 2019
  • Curated by Pedro Vada
Not Only a Playhouse / COR Arquitectos + Ivo Poças Martins + Dulcineia Neves dos Santos
Not Only a Playhouse / COR Arquitectos + Ivo Poças Martins + Dulcineia Neves dos Santos, © COR arquitectos
© COR arquitectos

© COR arquitectos © COR arquitectos © COR arquitectos © COR arquitectos + 53

  • Architects

  • Location

    Bairro da Guarda em Perafita,Matosinhos, Portugal
  • Category

  • Organization

    Casa da Arquitectura
  • Structure

    Instituto para a Sustentabilidade e Inovação em Estruturas de Engenharia, Universidade do Minho - Engº Filipe Matos
  • Collaboration

    Diogo Veloso (PORTUGAL), Gil Machado (PORTUGAL), Mariana Padrão (PORTUGAL), Thomas Reis (PORTUGAL), João Leite da Cunha (PORTUGAL), Ricardo Meireles (PORTUGAL), José Pedro López (MÉXICO), Craig Nener (AUSTRÁLIA), Callum Spurge (AUSTRÁLIA), Agnese Nascimben (ITÁLIA), Francesco Caneschi (ITÁLIA), Debora Berardi (ITÁLIA), Giovana Matsuda (BRASIL), Maria Clara Costa (BRASIL), e os residentes do BAIRRO DA GUARDA
  • Area

    516.66 ft2
  • Project Year

    2018
  • Photographs

© COR arquitectos
© COR arquitectos

Text description provided by the architects. Bairro da Guarda (Guarda Neighbourhood) in Perafita, Matosinhos was selected as the location of the second edition of O LUGAR DE PARTILHA (Shared Place), an autoconstruction project organized by CASA DA ARQUITECTURA, and curated by Roberto Cremascoli (COR arquitectos). This year, 14 students from several different countries (Portugal, Brazil, Italy, Australia and Mexico) participated, sharing the planning and construction of a playground with the neighbourhood residents.

© COR arquitectos
© COR arquitectos

The proposal, entitled Uma casa de brincar, e não só (Not only a playhouse) consists of a platform with four divisions, one of which is covered.

© COR arquitectos
© COR arquitectos

The planning and the construction were developed over the course of two weeks (from 24th july to 10th august of 2018), and counted with the support of the City Coucil, and social assistance institutions.

© COR arquitectos
© COR arquitectos

The new structure was presented to the residents on the 10th of August, and it  soon became the meeting point of the neighbourhood, not only for the children.

© COR arquitectos
© COR arquitectos

During next autumn, some trees and bushes will be planted, in order to complete the project.

© COR arquitectos
© COR arquitectos

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Not Only a Playhouse / COR Arquitectos + Ivo Poças Martins + Dulcineia Neves dos Santos" [Uma casa de brincar, e não só / COR Arquitectos + Ivo Poças Martins + Dulcineia Neves dos Santos] 08 Jan 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/908111/not-only-a-playhouse-cor-arquitectos-plus-ivo-pocas-martins-plus-dulcineia-neves-dos-santos/> ISSN 0719-8884
© COR arquitectos

不仅仅是个游戏房 / COR Arquitectos + Ivo Poças Martins +Dulcineia Neves dos Santos

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.