the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Public Space
  4. Serbia
  5. 4of7
  6. 2018
  7. DT Plateau / 4of7 + Institute of Transportation CIP

DT Plateau / 4of7 + Institute of Transportation CIP

  • 03:00 - 19 December, 2018
  • Curated by María Francisca González
DT Plateau / 4of7 + Institute of Transportation CIP
DT Plateau / 4of7 + Institute of Transportation CIP, © Ana Kostic
© Ana Kostic

© Ana Kostic © Ana Kostic © Ana Kostic © Ana Kostic + 15

  • Concept Design Team

    Djordje Stojanovic, Milan Katic
  • Developed Design

    Institute of Transportation CIP
  • Developed Design Team

    Jelena Milosevic
  • Models and visuals

    Saran Antov, Jelena Markovic, Tamara Nesic and Milica Dukic
  • Superseded Concept Design

    Djordje Stojanovic, Milutin Cerovic (4of7), Grozdana Sisovic and Dejan Milanovic (re:a.c.t
  • Competition Entry

    Djordje Stojanovic, Milutin Cerovic, Andjela Karabasevic, Milica Tasic, Bogdan Obradovic (4of7).
  • More Specs Less Specs
© Ana Kostic
© Ana Kostic

Text description provided by the architects. The plateau is established to house a monument to Dimitrije Tucovic, an important figure in the Serbian socialist movement at the turn of the twentieth century, and to become a new public space in the city of Belgrade. It is designed as a sidewalk extension and a space capable to host events such as flower market, second-hand books sails or accommodate street food stands.

© Ana Kostic
© Ana Kostic

Hard Edges
The plateau sits between the National Bank of Serbia building and a busy traffic roundabout at Slavija Square in Belgrade. Such ‘hard edges’, impermeable to pedestrian traffic, make this site highly visible but isolated segment of the urban fabric. This is further reinforced with implementation of the new traffic plan, meant to help traffic congestion by repositioning pedestrian crossings away from the existing roundabout and thus making all pedestrian movement only tangential to the site. As a result, of both the built context and traffic regime, the site has become an island sitting on one of the busiest traffic routes in the inner city.

© Ana Kostic
© Ana Kostic

Indeterminacy
Prior to the realization of the project, a makeshift car park and empty sheds occupied the lot. The area was fenced off for decades and only improvised fast food stands were popping up through the fence to serve commuters. The architectural intervention focused on creating an accessible place, open and inviting to public. We aimed to find a spatial solution for indeterminate scenarios of use, presuming that events currently unfolding in nearby public spaces could spill over to this one. The design is driven by the premise that flower market, second hand books stalls or street food stands could be introduced here.

Site Plan
Site Plan

Crude Concrete
The design intent was to create a new topography and an inward-oriented open space. In an amphitheater-like setting, the monument is positioned at the central and lower datum of the new terrain, so that movement across the plateau provides different views of it. The new topography consists of a series of platforms with differing inclinations of the floor surface. Zones with a slope, ranging from 2 to 8% inclination, define circulation routes while flat patches land themselves to seating areas. Risers, occurring between flat and sloping facets of the surface are used to direct movement and to create seating places.

© Ana Kostic
© Ana Kostic

In situ cast polymer concrete is the material chosen for the finishing layer, for its long-term durability with respect to freeze and thaw cycles and low permeability to water, while seating areas are clad in timber. In addition to floor surface treatment, the design includes planting of approximately 30 trees, and positioning of 20 lampposts.

© Ana Kostic
© Ana Kostic

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "DT Plateau / 4of7 + Institute of Transportation CIP" 19 Dec 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/907909/dt-plateau-4of7-plus-institute-of-transportation-cip/> ISSN 0719-8884
© Ana Kostic

Dimitrije Tucovic纪念高台 / 4of7 + 交通运输研究所

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.