All
Projects
Products
Events
Competitions

Oodi Helsinki Central Library / ALA Architects

Oodi Helsinki Central Library / ALA Architects

© Tuomas Uusheimo © Tuomas Uusheimo © Tuomas Uusheimo © Tuomas Uusheimo + 53

Helsingfors, Finland
  • Architects: ALA Architects
  • Area Area of this architecture project Area: 17250.0 m2
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2018
  • Photographs Photographs: Tuomas Uusheimo
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Eero Aarnio, Icopal, Idea-Puu Oy, Jaatimet Oy, Lopen Rakennuspuu Oy, Lumir Oy, Mikroväylä Oy, NORMEK Oy, Otis, Pedro, Rockfon, SRT Oy (CONTRACTOR), Sisuwood Oy, TIMBECO WOODHOUSE OÜ, Teräselementti Oy, Timberpoint Oy, Tormax, Unifor, Vitrea Oy, Windoor AS
  • Client

    City of Helsinki
  • Competition Phase Collaborators

    Arup (energy technical specialist, mechanical engineering, structural engineering and facade engineering), VIZarch (renderings), Klaus Stolt (scale models).
  • Implementation Phase Collaborators

    YIT (main contractor), E.M. Pekkinen (contractor for excavation work and basement construction), Ramboll CM (project management) Ramboll Finland (structural engineering, HVAC, energy technology), Granlund (theater technology), Rejlers (electrical engineering and AV consulting), Finnmap Infra & Sipti Infra (geo planning), Helimaki Acoustics (acoustical engineering), Gravicon (BIM coordinator), Palotekninen insinööritoimisto Markku Kauriala (fire safety), Pöyry Finland (traffic planning), Saircon (kitchen design), VIZarch (renderings) and StoltModels (scale models).
  • Team at ALA (Competition Phase)

    ALA partners Juho Grönholm, Antti Nousjoki, Janne Teräsvirta and Samuli Woolston with Aleksi Niemeläinen, Jussi Vuori and Erica Österlund, as well as Willem Barendregt, Martin Genet, Vladimir Ilic, Tiina Liisa Juuti, Julius Kekoni, Auvo Lindroos, Pekka Sivula, Pekka Tainio and Jyri Tartia
  • Team at ALA (Implementation Phase)

    ALA partners Juho Grönholm, Antti Nousjoki, Janne Teräsvirta (until 2015) and Samuli Woolston with Niklas Mahlberg, Jussi Vuori, Tuulikki Tanska, Tom Stevens, Nea Tuominen, Pauliina Rossi, Anna Juhola and Miguel Silva, as well as Michal Bala, Marina Diaz Garcia, Jyri Eskola, Zuzana Hejtmankova, Harri Humppi, Mette Kahlos, Anniina Kortemaa, Felix Laitinen, Malgorzata Mutkowska, T. K. Justin Ng, Marlène Oberli- Räihä, Olli Parviainen, Alicia Peña Gomez, Anton Pramstrahler, Jack Prendergast, Akanksha Rathi, Niina Rinkinen, Mikael Rupponen and Pekka Sivula
  • Program

    Library facilities, meeting rooms, group working space, maker space, living lab, recording studios, photography studio, editing rooms, office space, café, restaurant, movie theater, auditorium, multi-purpose hall, exhibition facilities, information booths, 17,250 m 2 total
More Specs Less Specs
© Tuomas Uusheimo
© Tuomas Uusheimo

Text description provided by the architects. Oodi occupies a hugely significant site in central Helsinki: facing the steps of the Finnish parliament building, the Eduskuntatalo across the Kansalaistori square, a public space flanked by major civic institutions. 

© Tuomas Uusheimo
© Tuomas Uusheimo

The siting of Oodi opposite the Eduskuntatalo was chosen to be symbolic of the relationship between the government and the populace, and act as a reminder of the Finnish Library Act’s mandate for libraries to promote lifelong learning, active citizenship, democracy and freedom of expression. It also places the new library in the heart of Helsinki’s cultural district, close to many of the capital’s great institutions.

© Tuomas Uusheimo
© Tuomas Uusheimo

Oodi has a peaceful open-plan reading room on the upper floor that has been nicknamed “book heaven”, but books only fill one third of the space within the library. By reducing on-site storage and consulting library-users on how they access culture, the designers and librarians of Oodi have been able to introduce facilities including a café, restaurant, public balcony, movie theatre, audio-visual recording studios and a makerspace. This is representative of broader experimentation within Finnish libraries to offer new services in addition to loaning books.

© Tuomas Uusheimo
© Tuomas Uusheimo

The design divides the functions of the library into three distinct levels: an active ground floor that extends the town square into an interior space; “book heaven” on the upper level; and an enclosed in-between volume containing rooms to accommodate additional services and facilities within the library. This spatial concept has been realised by building the library as an inhabited bridge, with two massive steel arches that span over 100 meters to create a fully enclosed, column-free public entrance space, clusters of rooms grouped around the structure, and the open-plan reading room carried above. 

© Tuomas Uusheimo
© Tuomas Uusheimo

Oodi has been built using local materials and with local climate conditions in mind. The timber façade is clad with 33-millimeter-thick Finnish spruce planks that conform to the sweeping curve that extends the building outwards to create a canopy above the Kansalaistori square, blending the interior and exterior spaces and creating shelter for public events in front of the library.

© Tuomas Uusheimo
© Tuomas Uusheimo

The upper surface of the canopy structure has been used to create a large public terrace, from which Helsinki citizens can look directly over the square to the steps and main entrance of the Finnish parliament. The terrace doubles the amount of public outdoor space provided for library visitors and creates a new destination where people can meet and observe the city below.

© Tuomas Uusheimo
© Tuomas Uusheimo

The ground floor of Oodi extends the Kansalaistori square into an interior public space. The purpose of the ground floor is to make each of the facilities of the library apparent and accessible and provide a non-commercial interior space open to all, every day of the week. Kino Regina, the National Audiovisual Institute’s movie theatre will occupy a space on the ground floor, together with a cafe restaurant with seating that will spill out onto the square in the summer months.

© Tuomas Uusheimo
© Tuomas Uusheimo

The middle floor, known as the “Attic”, consists of flexible rooms arranged around the intimate nooks and corners that inhabit the spaces between the trusses of the bridge structure. The multi-function rooms are designed to accommodate both noisy and quiet activities and it is on this floor that Oodi will offer facilities such as its makerspace and recording studios.

© Tuomas Uusheimo
© Tuomas Uusheimo
Section
Section
© Tuomas Uusheimo
© Tuomas Uusheimo

“Book Heaven” on the top floor, is a vast open landscape topped with an undulating cloud-like white ceiling punctured by circular rooflights. Here the best characteristics of the modernist library meet the possibilities provided by 21st Century technologies. The serene atmosphere invites visitors to read, learn, think and to enjoy themselves. From this level visitors can enjoy an unobstructed 360-degree panorama view of the city centre, or step out onto the terrace overlooking Kansalaistori square.

© Tuomas Uusheimo
© Tuomas Uusheimo

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Töölönlahdenkatu, 00100 Helsinki, Finland

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Oodi Helsinki Central Library / ALA Architects" 14 Dec 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/907675/oodi-helsinki-central-library-ala-architects/> ISSN 0719-8884
© Tuomas Uusheimo

Oodi赫尔辛基中心图书馆/ ALA 建筑事务所

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.