the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Ireland
  5. David Leech Architects
  6. 2017
  7. A House in a Garden / David Leech Architects

A House in a Garden / David Leech Architects

  • 03:00 - 13 December, 2018
  • Curated by María Francisca González
A House in a Garden / David Leech Architects
A House in a Garden / David Leech Architects, Courtesy of David Leech Architects
Courtesy of David Leech Architects

© David Grandorge © David Grandorge Courtesy of David Leech Architects © David Grandorge + 39

© David Grandorge
© David Grandorge

Text description provided by the architects. This project is a contemporary translation of the ordinary suburban house. In their spirit, the house is built economically using everyday materials and techniques easily sourced and knowledgeable for a local builder and tradesmen. These materials and techniques are amplified and exaggerated to become something at once ambiguous but familiar. The house is situated in a garden at the end of a short terrace of a 1940’s suburban estate on the edge of Dublin city. The site is bounded to the south by an existing hedge of hazel and privet, to the northwest by the blank wall of the original terrace and to the northeast by a high wall backing onto a public laneway.

© David Grandorge
© David Grandorge
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
Courtesy of David Leech Architects
Courtesy of David Leech Architects

The ground floor layout is derived from the planning requirements for outdoor amenity space. To maximize the presence of the garden it takes advantage of the excellent privacy provided by the thick hedgerow.  At the ground level, the majority of the supporting walls are located within an internal cross-shaped core, allowing a curtain of timber and glass folding doors to wrap the exterior of the house for direct connection and access to the garden. Internally a cross-shaped core divides the plan into 4 public rooms: a hall/library, kitchen, dining and living room. These rooms are located according to proportion and orientation and step in section to accommodate ceiling heights of varying dimension and intimacy.

Front Elevation
Front Elevation

A recessed ceiling track allows the rooms to be completely wrapped in curtain when required. The core contains the service and plumbed elements of the plant, wash closet, kitchen appliances, fireplace as well as storage and the staircase. A continuous loop of circulation is along the perimeter. On fine days, the folding doors can slide back from their corners allowing the house to spread outside - reducing the house’s footprint to the structural core and increasing the area of external amenity. The gardens are planted to provide a variety of flora, much edible, responding to light, shade, aspect, and condition. A south-facing terrace is located with a bench built into a new inhabited garden wall. The house has a BER rating of A2 but it wears it lightly not as a badge.

© David Grandorge
© David Grandorge

The first floor is laid out with three bedrooms and a bathroom off a small central landing. The landing is lit from a tall roof light contained within an extruded chimneystack and lined in timber paneling up to door height. The landing is one door wide and two doors in length. From this space, paneled doors open into generously proportioned bedrooms side lit from large windows sitting on the skirting of the opposing walls. The ceilings are draped along the pitch of the roof, falling from 4.5m above the sweep of the doorway to 2m around the perimeter. These rooms are lined in through-colored Valchromat MDF with a marquetry Valchromat MDF floor. Radiators, sockets, MHVR grilles, sensors, and switches are framed within these MDF elaborations.

Section Details
Section Details

Externally, the house is treated in a manner similar but exaggerated to the immediate terrace housing. The masonry walls are finished in a pigmented off-white cementitious render, deeply roughcast on the garden side and hand trowelled smooth on the laneway elevation and public faces. A heather colored fiber cement roof is elaborated with expressed untreated copper crampions, copper guttering, and tall standing seam hips. Copper downpipes are used to draw figures across blank parts of the façade reminiscent of a line drawing. Over time these elements will oxidize to a pale powder green. Where the house meets the laneway a simple gable is projected with the image of a doorway and window set in relief. This is the first project for the office of David Leech architects. 

Courtesy of David Leech Architects
Courtesy of David Leech Architects

View the complete gallery

About this office
Cite: "A House in a Garden / David Leech Architects" 13 Dec 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/907564/a-house-in-a-garden-david-leech-architects/> ISSN 0719-8884
Courtesy of David Leech Architects

花园住宅 / David Leech Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.