All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Cultural Architecture
  4. China
  5. SUP Atelier
  6. 2017
  7. Xuhui Demonstrative Project / SUP Atelier

Xuhui Demonstrative Project / SUP Atelier

  • 21:00 - 15 December, 2018
  • Curated by 韩爽 - HAN Shuang
Xuhui Demonstrative Project / SUP Atelier
Courtyard surrounded by living room and book house. Image © Su Chen, Chun Fang
Courtyard surrounded by living room and book house. Image © Su Chen, Chun Fang

Birdview. Image Courtesy of SUP Atelier Courtyard surrounded by living room and book house. Image © Su Chen, Chun Fang Detail. Image © Su Chen, Chun Fang Double layer structure. Image © Su Chen, Chun Fang + 43

  • Architects

  • Location

    Shunyi District, Beijing, China
  • Category

  • Architect in Charge

    Yehao Song
  • Design Team

    Xiaojuan Chen, Dan Xie, Jingfen Sun, Zhenghao Lin, Yingnan Chu, Dongchen Han, Haowei Yu, Liangang Tong
  • Area

    157.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

  • Collaborators

    Qingguang Yu, Xiaoyan Sun, Rongxiang Shi, Gaolou Li, Yue Zhang
  • Lighting Design

    X Studio, School of Architecture, Tsinghua University
  • Landscape Design

    DDON
  • Building Intelligent Control System

    Huaguangyuan, Phantom
  • Clients

    CIFI Group
  • More Specs Less Specs
Birdview. Image Courtesy of SUP Atelier
Birdview. Image Courtesy of SUP Atelier

Text description provided by the architects. Located in Xuhui No.26 Block in Shunyi District of Beijing, the project was commissioned by Xuhui Group’s Beijing office to create a small-scale sharing space in a leisure park. Powered by the sharing economy in vogue, the space can be booked by residents through an intelligence system. Moreover, through collaboration with BREEAM system in UK and LEED system in the US, the project serves as a zero-energy consumption demonstrative project in cold areas of North China, aiming to reduce energy consumption, improve thermal comfort, and promote sustainability through theme activities of mitigating the increasingly severe environmental problems.

Public living room. Image © Su Chen, Chun Fang
Public living room. Image © Su Chen, Chun Fang
floor plan
floor plan
Fitness house facing the garden. Image © Su Chen, Chun Fang
Fitness house facing the garden. Image © Su Chen, Chun Fang

 The project borders a community playground on the south. Unlike the centralized layout often seen in sustainable projects, the main building consists of 3 similar units that are scattered among trees as small-scaled landscape buildings: a fitness center, a lounge and a book cafe (doubling as a showroom of popular science), which can be operated separately. The 3 units center on a sunken courtyard paved with permeable gravel. Users can enter this small building cluster via a wooden walkway through the rain garden. The overhead wooden walkway and the pipe trenches underneath connects the 3 units with a half-earthed energy & smart control center, forming a “3 driven by 1” mode.

module diagram
module diagram
sustainable design technical diagram 01-structural
sustainable design technical diagram 01-structural

Main structures of prefabricated timberwork and louvers of prefabricated carbonized wood correspond to the zero-carbon concept from perspectives of materials and construction. Architectural elements of the 3 units were classified into various groups of standardized modules with green technology. Through modification and combination, these modules can adapt to various spaces and facilitate comparative studies and promotion of sustainable technologies.

Public living area. Image © Su Chen, Chun Fang
Public living area. Image © Su Chen, Chun Fang

As an experimental platform for prefabricated buildings with zero energy consumption, the project has established an integrated mechanism of “design-construction-test-feedback” process. With the help of information technology, the analysis of sustainable indicators can bring forth implementation methods, which can fit in newly built and renovated buildings in cold areas, or serve as prototypes in both public and housing projects.

Fitness house interior. Image © Su Chen, Chun Fang
Fitness house interior. Image © Su Chen, Chun Fang
Fitness house interior. Image © Su Chen, Chun Fang
Fitness house interior. Image © Su Chen, Chun Fang

This project is located in a cold area, where heating and cooling energy consumption are both huge. High-performance envelopes with thermal indicators greatly outperforming the minimum code. Passive design strategies, such as projected roofs with air-ducting devices and composite façades with photovoltaic double glazing and prefabricated double-layered wooden envelope, which can boost natural ventilation.

Ventilation and lighting area with colorful glass. Image © Su Chen, Chun Fang
Ventilation and lighting area with colorful glass. Image © Su Chen, Chun Fang

The applications of renewable energy include film glass, photovoltaic power generation, and a hybrid heating system powered by both solar thermal power and air-source heat pump. Sustainable drainage strategies have been integrated into the landscape, too: Green roofs and a permeable courtyard can purify and retain rainwater.

Double layer structure. Image © Su Chen, Chun Fang
Double layer structure. Image © Su Chen, Chun Fang
Detail. Image © Su Chen, Chun Fang
Detail. Image © Su Chen, Chun Fang

The buildings are equipped with intelligence control systems. Through real-time monitoring of the environmental indicators (temperature, humidity, illumination, CO2, PM 2.5, infrared rays), the energy system can be controlled automatically to save energy and reduce emission. The public can view the real-time indicators, too.

Courtyard surrounded by fitness house and book house. Image © Su Chen, Chun Fang
Courtyard surrounded by fitness house and book house. Image © Su Chen, Chun Fang

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Xuhui Demonstrative Project / SUP Atelier" 15 Dec 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/907507/xuhui-demonstrative-project-sup-atelier/> ISSN 0719-8884
Public living room. Image © Su Chen, Chun Fang

北京旭辉零碳空间示范项目 / 素朴建筑工作室

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.