All
Projects
Products
Events
Competitions

Social Housing in Paris / Bigoni Mortemard

Social Housing in Paris / Bigoni Mortemard

Courtesy of NONOTAK Courtesy of Bigoni Mortemard Courtesy of Bigoni Mortemard Courtesy of Bigoni Mortemard + 27

Paris, France
  • Architects Authors of this architecture project Bigoni Mortemard
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2018
  • Photographer Created with Sketch.
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    ARBOR FRANCE, Forbo, Jansen, Otis
  • Lead Architects

    Stéphane BIGONI & Antoine MORTEMARD, architecture and landscape
  • Unit

    m2
  • Partners

    BMF, finance / BATISERF, structure / ALTO, hydraulics, HEQ / ALTIA, acoustic
  • Client

    Elogie-Siemp
  • Certification

    Low-energy building Effinergie + / H&E profil A option Performance
More Specs Less Specs
Courtesy of Bigoni Mortemard
Courtesy of Bigoni Mortemard

Text description provided by the architects. Clichy Avenue, at the corner of Bernard Buffet Street, the architects, Stéphane Bigoni and Antoine Mortemard recently completed a social housing project that points to one of the entrances of the Martin Luther King Park. A delicate, white varnished aluminum cloak, made of perforated sliding curtains animates the south-east facade and the bow facing the park. Its bending geometry addresses three issues. It counteracts the linear aspect of the plot on its longest side, perceived as not suitable to satisfy conventional proportions. Its bending shape also accommodates loggias.

Their privacy can be adjusted by the dwellers, depending on the proportions of the aluminum curtains, whether it be stored on the side of the loggia or deployed. Finally, the folding shape of the facade enhances sidelong views. Each unit’s living room thereby enjoys distant, south oriented views over the park and beyond toward the Eiffel Tower. Access to the apartments is provided via a few gangways from which the edges enhance the view over the park. These passageways overlook a green backyard installed above the first floor and their layout allows for transition between apartments. Among the units, 46 enjoy a double or triple orientation.

Courtesy of Bigoni Mortemard
Courtesy of Bigoni Mortemard
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
Courtesy of NONOTAK
Courtesy of NONOTAK

The dwellings include a hall - entry lock or loggia - and offer traditional comfort with a night section layout. Ranging from the studio to the 3 bedroom apartment, the kitchens are open plan. However, their distinct location among the unit allows the dwellers to isolate these elements. The living rooms serve as ‘hubs’ for the apartments and face the south and west facades, extended by large and practical outdoor spaces. Implanted between the two retails at the corners, the lobby boasts a kinetic art installation commissioned to Nonotak Studio: www.nonotak.com/_MASKS-2

Section
Section
© Joachim Bakary
© Joachim Bakary

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: ZAC Clichy-Batignolles, Paris, France

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Social Housing in Paris / Bigoni Mortemard " 06 Dec 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/907219/social-housing-in-paris-bigoni-mortemard/> ISSN 0719-8884
Courtesy of Bigoni Mortemard

“动感”集合住宅/Bigoni Mortemard

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.