the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Mixed Use Architecture
  4. United Kingdom
  5. MICA
  6. 2017
  7. White Lion House / MICA

White Lion House / MICA

  • 13:00 - 1 December, 2018
White Lion House / MICA
White Lion House / MICA, © Andy Stagg
© Andy Stagg

© Andy Stagg © Andy Stagg © Andy Stagg © Andy Stagg + 33

  • Structural Engineer

    Pell Frischmann
  • Facade Engineer

    Eckersley O’Callaghan
  • M&E

    Sweco
  • Contractor

    Multiplex Construction
  • Quantity Surveyor

    WT Partnership
  • Cost Consultant

    WT Partnership
  • Transport Consultant

    Steer
  • Acoustic Consultant

    Sandy Brown
  • Planning Consultant

    Gerald Eve
  • Pattern Designer

    Eley Kishimoto
  • Client

    Almacantar
  • More Specs Less Specs
© Andy Stagg
© Andy Stagg

Text description provided by the architects. White Lion House is a mixed-use building containing 13 social and affordable rented homes in Central London, located at the threshold of a new public space around Centre Point. It is the first completed phase of the ongoing redevelopment of the Grade II listed Centre Point complex. Undertaking a civic role, the building acts as both a gateway to the new St Giles Square and defines a new public space in front reinforcing the historic streetscape. The building’s façades make sense of the site’s historic geometries – facing both the exuberant modernism of Centre Point tower to the north-east and the austere but radical Palladian spire of St-Giles-in-the-Fields to the south.

Public Space Sketch
Public Space Sketch

Set between these facades, a staircase rises at the end of Denmark Street enclosed with a frameless glass wall and capped with a glass roof, flanked on two sides by walls of embossed concrete. The south-western flank of the building reinforces the historic streetscape of the High Street concealed by the modernist planning of the 1960s complex and completes the elevation with a decorative and detailed facade of white precast concrete. The building is a highly efficient single-core arrangement with interlocking units planned to provide remarkable urban homes, raised above the pedestrian level by a ground floor retail unit.

© Andy Stagg
© Andy Stagg

Above this, residential balconies with double-height living spaces form a series of bays recalling the interlocking planning of the Centre Point House residences and providing duplex apartments with separated outdoor spaces. Facing towards Centre Point and the new St Giles Square, dramatic one-bed apartments with floor to ceiling windows with glass to glass corners open onto balconies looking west towards Soho and beyond. The approach to the design of the building followed established techniques for the refurbishment of a listed building. The construction of the new housing was predicated on the removal of a pre-existing pub building – the fourth and least valuable element of the original complex.

© Andy Stagg
© Andy Stagg

Retained elements and finishes of the pub were restored or re-provided based on rigorous research. The black marble wall at street level was restored, retaining this important element of the original composition. Bookending the Earnshaw Street elevation, the new embossed concrete walls blanket the housing with a recollection of the structural façade of Centre Point tower whilst also recalling the sculptural forms of the original building. The approach to heritage was to incorporate new into old without pastiche or discord.

© Andy Stagg
© Andy Stagg

The concrete façade, built in solid precast concrete panels, refers to the graphic appearance of the Centre Point complex embossed with a chevron pattern inspired by the existing tower façade. Recessed and relief testing was done with different material types and finishes, and models and samples were produced including at 1:1. Precast panels adjacent to the listed Centre Point House brise-soleil façade were etched and coloured to match the appearance of the existing façade, in solid concrete rather than the historic ladder form. 

© Andy Stagg
© Andy Stagg
Section A
Section A
© Andy Stagg
© Andy Stagg

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "White Lion House / MICA" 01 Dec 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/906894/white-lion-house-mica-architects/> ISSN 0719-8884
© Andy Stagg

“白狮”综合体 / MICA

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.