All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. France
  5. FMAU
  6. 2011
  7. Jardin D’hiver / FMAU + Simon de Dreuille

Jardin D’hiver / FMAU + Simon de Dreuille

  • 14:00 - 25 December, 2018
  • Curated by María Francisca González
Jardin D’hiver / FMAU + Simon de Dreuille
Jardin D’hiver / FMAU + Simon de Dreuille, © Antoine Espinasseau
© Antoine Espinasseau

© Antoine Espinasseau © Antoine Espinasseau © Antoine Espinasseau © Antoine Espinasseau + 15

© Antoine Espinasseau
© Antoine Espinasseau

Text description provided by the architects. The violent debate between scholarly and popular culture that inflamed architects and the general public is at stake in the Winter Garden project. On the one hand, an open-minded project management, very attentive to the integration in the near environment. And on the other hand, urban regulations based on a local mimetic town plan with generic subdivision bylaw.

© Antoine Espinasseau
© Antoine Espinasseau

Originally, the building site was located nearby a park of the eighteenth century, a manor house and a magnificent kennel of the seventeenth. These elements has fed the project all long the design process. The drawing of the impasse came after, in the last sketches, because the site has been reconverted as an housing estate, growing years after years. The house was uncompromising suburban. 

Axo
Axo

The Winter Garden is based on square plan, whose the frame is irregular; the four posts are anchored at four meters depth in the clay soil. On that plan, the sequences of everyday life are separated.

© Antoine Espinasseau
© Antoine Espinasseau

The four corners are individual spaces including the parents' room, the children's room, the mother's psychoanalysis room and the father's studio. There are split apart by a large common room, north / south / east / west oriented. It is somehow a neutral area, open to discussion, maintaining distance between the individual rooms.

© Antoine Espinasseau
© Antoine Espinasseau

As the house has no outdoor terrace on the ground level and as it is a ground level house, a hanging winter garden enable the immersion in the landscape. The winter garden is located on the ceiling of the large common room creating the fifth opening of that space. It connects the kitchen with cedar. 

Detail
Detail

In several months, the park has become a subdivision. 
The winter garden, at the end of the impasse, has a slightly different silhouette compared with the repetitive theme of the cataloged house. It brings an intriguing variation without giving lesson. Has the neighborhood noticed his presence ?

© Antoine Espinasseau
© Antoine Espinasseau

View the complete gallery

About this office
Cite: "Jardin D’hiver / FMAU + Simon de Dreuille" 25 Dec 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/906789/jardin-dhiver-fmau/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.