Kloof 119A / SAOTA

Kloof 119A / SAOTA

Kloof 119A / SAOTA - Image 2 of 27Kloof 119A / SAOTA - Windows, FacadeKloof 119A / SAOTA - Table, Garden, PatioKloof 119A / SAOTA - Shelving, ChairKloof 119A / SAOTA - More Images+ 22

Cape Town, South Africa
  • Project Team : Greg Truen, Dov Goldring, Jaco Bruwer, Ian Cox, Puja Patel
  • Interior Décor : OKHA
  • City : Cape Town
  • Country : South Africa
More SpecsLess Specs
Kloof 119A / SAOTA - Windows, Facade
© Adam Letch & Mickey Hoyle

Text description provided by the architects. This SAOTA designed family home is positioned below Lion’s Head; with views of Table Mountain, Lion’s Head, Signal Hill, the city of Cape Town and the mountains of the Boland and the winelands in the distance, the architecture is shaped to take in as much of the surrounding as is possible. The strongest gesture is the inverted pyramid roof which creates a clerestory window around the upper level. It allows the building to open up, capturing views of Table Mountain and Lion’s Head that would otherwise have been lost. This has also opened up views of the sky bringing the sun and moon into the home, heightening the connection to nature and its cycles.

Kloof 119A / SAOTA - Chair, Windows, Facade
© Adam Letch & Mickey Hoyle

The house presents a stone wall, built in a traditional Cape way, to the busy city street that it sits on, revealing very little about its interior.At night, the inverted pyramid roof glows creating a giant lightbox adding to the intrigue.

Kloof 119A / SAOTA - Image 25 of 27
1st floor plan
Kloof 119A / SAOTA - Table, Garden, Patio
© Adam Letch & Mickey Hoyle

One enters the house through the large metal front door, which sits between the house proper and the stone wall, into a small entrance lobby connected to a courtyard garden. From this restrained quiet space a few steps take you up into the living space with its cinematic bold views over the city.

Kloof 119A / SAOTA - Concrete
© Adam Letch & Mickey Hoyle
Kloof 119A / SAOTA - Image 26 of 27
2nd floor plan

The house is arranged on three levels. The top level has the strongest views and holds most of the living spaces; the open-plan kitchen, dining room and lounge. The family’s work and bedroom spaces are on the mid-level with the garage, gym, cinema and guest room on the lower level.

Kloof 119A / SAOTA - Chair, Table, Beam
© Adam Letch & Mickey Hoyle
Kloof 119A / SAOTA - Chair, Patio
© Adam Letch & Mickey Hoyle

Each level has its own set of gardens and courtyards.  These gardens extend from the mountain surface down against the house, screening the neighbouring buildings and intensifying the relationship with nature; allowing light and air into spaces that would otherwise be dark and isolated.                                                                                  

Kloof 119A / SAOTA - Glass
© Adam Letch & Mickey Hoyle
Kloof 119A / SAOTA - Image 2 of 27
© Adam Letch & Mickey Hoyle

The dark exterior breaks down the mass of the building pushing it into the background. Internally, colours are muted and the use of a washed oak gives the spaces warmth.

Kloof 119A / SAOTA - Facade, Garden, Courtyard
© Adam Letch & Mickey Hoyle

The sophisticated spaces were furnished using OKHA furniture. The Hunt Sofa, the Nate, Nicci Nouveau, Vince and Miles Armchairs are placed on the upper and middle levels and the Planalto Dining Table creates a focal point adjacent to the second floor courtyard, which is used as a working/personal space. OKHA also provided the To Be One and Lean On Me floor lamps in the lounge area.

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Kloof 119A / SAOTA" 26 Nov 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/906533/kloof-119a-saota> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.