We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Baleia House / Tavora Dainese Arquitetura

Baleia House / Tavora Dainese Arquitetura

© Evelyn Muller© Evelyn Muller© Evelyn Muller© Evelyn Muller+ 24

Praça da Baleia, Brazil
  • Area Area of this architecture project Area:  3078 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2018
  • Photographs Photographs:  Evelyn Muller
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: REKA, Alumitec, Carlos Motta, Construflama, Decameron, Dpot, Dr Sol, Lumini, L´oeil, Movelarte, Palimanan, Pedra Grande, Sca Bragança, Tuboar
  • Soil Survey:Impacto Sondagens e Estacas
  • Structure:Eng. Albano Camarinha
  • MEP:Ramoska e Castellani
  • Marcenaria:Movelarte, SCA Bragança
  • Authors:Mariana Tavora, Fernando Dainese
  • Team:Mariana Tavora, Fernando Dainese, Marilia Hamada
  • City:Praça da Baleia
  • Country:Brazil
More SpecsLess Specs
© Evelyn Muller
© Evelyn Muller

Text description provided by the architects. The old beach house acquired by the customers was dismantled: a metallic structural reinforcement allowed replacement of walls in the ground floor social area by two metal pillars and glass doors, releasing the vision of the back and lateral gardens for who is inside the house.

© Evelyn Muller
© Evelyn Muller

The enlargement of the house limits respected an existing huge tree, and was the hook for the second project’s movement: a side garden settle under the tree, with the dining room specially next to it.

1st floor plan
1st floor plan

The new backyard balcony, in suspended metallic structure, opens toward the existing tree and brings a lightness to the design.

© Evelyn Muller
© Evelyn Muller

The tropical aesthetic of our landscape culture is well received by the hot and humid climate of são sebastião. Calateias, philodendros, heliconias and alpinias take protagonism in the landscape of the house.

© Evelyn Muller
© Evelyn Muller

The sequence of open environments living-dining room- balcony-lawn-pool translates the contemporary use of spaces, a celebration of weekend gatherings.

© Evelyn Muller
© Evelyn Muller
© Evelyn Muller
© Evelyn Muller

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Baleia House / Tavora Dainese Arquitetura" [Casa Baleia / Tavora Dainese Arquitetura] 25 Dec 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/906329/baleia-house-tavora-dainese-arquitetura> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.