All
Projects
Products
Events
Competitions

Monte Cativo 434 / JJs Arquitectura

Monte Cativo 434 / JJs Arquitectura

© Luis Coelho © Luis Coelho © Luis Coelho © Luis Coelho + 28

Refurbishment  · 
Porto, Portugal
  • Architects Authors of this architecture project JJs Arquitectura
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2018
© Luis Coelho
© Luis Coelho

Text description provided by the architects. The project makes an extensive renovation and expansion of a mid-century townhouse close to Porto´s city center. The original two floor dwelling was built in 1950 in a joint operation with the two adjacent buildings. During the course of years the house was transformed in random operations, striped from the original layout and qualifying architectural elements. The project faced the challenge of converting the neglected interior spaces into a contemporary environment with an economically sustainable approach.

© Luis Coelho
© Luis Coelho
First floor plan
First floor plan
© Luis Coelho
© Luis Coelho
Second floor plan
Second floor plan
© Luis Coelho
© Luis Coelho

The house has been completely reconfigured and a new contemporary language of space and light introduced throughout. Stripped down to its basic elements, only a few structural components and main façade were preserved and re-integrated into the proposal. Important changes mainly involve the intermediate floor, where the need to obtain a practical living area in a close relationship with the garden required an expansion to the building. The new upper floor serves as a sleeping area, consisting of a single bedroom, bathroom and master bedroom. The added level emerges as a contemporary volume hovering above the original façade and neighbours, while preserving the existing character and integrity of the streetscape.

© Luis Coelho
© Luis Coelho

The staircase remains in its original location, although emphasis was given to the sculptural volume leading to the second floor and the openness of the first floor. All interior spaces are now exposed to natural daylight. The extension's skylight adjoins a new light source to the staircase, and infinite views towards the sky. Likewise, an additional skylight allows daylight to flood the upper bathroom. 

© Luis Coelho
© Luis Coelho

The garden elevation was reinterpreted by adding two large recessed and symmetrical openings towards the private courtyard, which subsequently provide additional natural lighting while managing solar gain in the summer. 

© Luis Coelho
© Luis Coelho

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Monte Cativo 434 / JJs Arquitectura" [Monte Cativo 434 / JJs Arquitectura] 02 Dec 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/906294/monte-cativo-434-jjs-arquitectura/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.