All
Projects
Products
Events
Competitions

Adaptive Reuse of the Palacete da Quinta do Bom Pastor / Nuno Valentin

Adaptive Reuse of the Palacete da Quinta do Bom Pastor / Nuno Valentin

© João Ferrand © João Ferrand © João Ferrand © João Ferrand + 18

Restoration  · 
Lisbon, Portugal
  • Architects Authors of this architecture project Nuno Valentim
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2017
  • Photographer Created with Sketch.
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    DDL, MARGON, Mosaic Del Sur, Osmo, RESSETENDE
  • Lead Architects

    Nuno Valentim, Margarida Carvalho
  • Unit

  • Hydraulics

    GEPECTROFA - Prof. Aníbal Costa, Rossana Pereira
  • Infrastructures

    AFACONSULT - Raul Serafim, Vasco Sampaio, Maria da Luz Santiago
  • HVAC

    GET – Gestão de Energia Térmica - Raul Bessa, Ricardo Carreto
  • Acoustic and Hygrothermic Consultant

    Prof. Vasco Freitas
  • Heritage Consultant

    António Vasques
  • Landscape Design

    PAISAGEM ILIMITADA - Cristina Marques
  • Builder

    AOF – Augusto Oliveira Ferreira - Filipe Ferreira, Belmiro Xavier, Ana Varajão
  • Inspector

    RPR – Rui Prata Ribeiro - Alfredo Cruz, Manuel Correia, Cláudia Alves, Rita Pereira, Carlos Leal
More Specs Less Specs
© João Ferrand
© João Ferrand

Text description provided by the architects. The renovation of the Palacete da Quinta do Bom Pastor consisted of an adaptation to house the Portuguese Episcopal Conference headquarters – an extensive, diverse and complex brief. Though the first historical reference to the Quinta da Buraca dates back to 1712, it was only in the second half of the eighteenth century that it came to its current set, made up of a mansion, secondary structures, an ornamental garden and a gazebo.

Groundfloor Plan
Groundfloor Plan
© João Ferrand
© João Ferrand

The main building concentrates most services, which are distributed through the three floors and make avail of the existent compartments and decorative elements – ceilings and wooden floors. The reception halls and waiting rooms link it to the other spaces – the library, café, restrooms and meeting rooms, as well as the elevator, a special addition connecting the once separate buildings. The design aimed to preserve the original characteristics when it comes to materials and style, appealing to reinterpretations in the areas of deeper interventions.

© João Ferrand
© João Ferrand
© João Ferrand
© João Ferrand

The new brief and use demanded a great structural load, which had to be accounted for without compromising the original building. At the same time, it was important to guarantee comfort and insulation, correcting anomalies. All solutions were made case by case, room by room, taking into consideration the function, users, solar orientation, window dispositions, thermal inertia, thermal load…

© João Ferrand
© João Ferrand
Elevations
Elevations

The project also had to identify, diagnose and right the decorative elements that were done through successive interventions, consequence of the several owners that wished to leave their marks – for example, the original stone work and balustrades, iron railings, decorative tile panels (inside and outside), the tile façade looking toward the garden, the encrusted decorative panels and the painted ceiling in the gazebo.

© João Ferrand
© João Ferrand

The renovation of the exterior was also very important, considering the fact that the site is listed as a green space of municipal interest. The design bettered walls and paths, maintaining the signs of its rural heritage, brought life to the ornamental garden and reinstated its relation to the building.

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: 1500-325, Estrada da Buraca, Lisbon, Portugal

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Adaptive Reuse of the Palacete da Quinta do Bom Pastor / Nuno Valentin" [Reabilitação e adaptação do Palacete da Quinta do Bom Pastor / Nuno Valentim] 06 Sep 2019. ArchDaily. (Trans. Cavallaro, Fernanda) Accessed . <https://www.archdaily.com/906154/adaptive-reuse-of-the-palacete-da-quinta-do-bom-pastor-nuno-valentin/> ISSN 0719-8884
© João Ferrand

里斯本农场适应性再利用 / Nuno Valentin

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.