All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Brazil
  5. comoVER Arquitetura Urbanismo
  6. 2016
  7. AM House / comoVER Arquitetura Urbanismo

AM House / comoVER Arquitetura Urbanismo

  • 16:00 - 24 December, 2018
  • Curated by Pedro Vada
AM House / comoVER Arquitetura Urbanismo
AM House / comoVER Arquitetura Urbanismo, © Manuel Sá
© Manuel Sá

© Manuel Sá © Manuel Sá © Manuel Sá © Manuel Sá + 30

  • Collaborator

    Francisco Segnini Junior
  • Structural

    Marco Antonio Pinheiro
  • Construction

    Sprint Engenharia
  • Engineer in Charge

    Jonas Rubião Gonzales
  • Landscape Design

    LAND N CITI
  • More Specs Less Specs
© Manuel Sá
© Manuel Sá

Text description provided by the architects. Three questions guided us in the AM House design: free area, rainwater, and the level of construction on the lot in relation to the street view.

© Manuel Sá
© Manuel Sá

The house was designed so that the garage level is 30cm higher then the level of the sidewalk, in order to solve both the issue of rainwater drainage and possible concealment of the building in relation to the surroundings. To avoid an excessive height of the retaining wall at the bottom of the terrain, the dwelling has a "break" of 65cm in the internal levels: the intimate area of ​​the program is lower and private compared to the higher and more social area of ​​the house.

© Manuel Sá
© Manuel Sá
Planta - Térreo
Planta - Térreo

In order to conserve the maximum free area, the strategy adopted was to concentrate the necessities program in such a way as to create a prismatic core, opening when convenient to better direct natural light and ventilation, organizing the internal spaces and avoiding corridor areas.

© Manuel Sá
© Manuel Sá

The external staircase connects the balcony to the upper portion of the dwelling, a solution that comes from a special request from the clients: an isolated room with an independent access from the house, a room that would serve as practice room for a band. The adopted solution, positioning the room on the upper floor, places the sound and vibration on top, acoustically isolated. The balcony is an important axis of access to the practice room: the external concrete staircase, allows access not only to the practice room, but also to a garden terrace, ensuring the best view, ventilation and sun light of the terrain, facing southeast.

© Manuel Sá
© Manuel Sá

The necessities program is accommodated by a woodboard reinforced concrete structure, which beams overcome large spans, transversely and longitudinally.

© Manuel Sá
© Manuel Sá
Longitudinal section
Longitudinal section

The sun position is important to the position of each room of the house. The front of the lot receives sun throughout the day (north, northeast), resulting in blind facades, with only an indirect source of light, captured by the cobogós (permeable concrete element), between the garage and living room.

© Manuel Sá
© Manuel Sá

The facade located in the house keeping area (Northwest, West) receives partial sunlight during the afternoon.

© Manuel Sá
© Manuel Sá

The bedrooms natural ventilation are the most adequate, oriented towards the southeast, where the rare fresh winds of the city come from. The natural light of the bathrooms is visually controlled: windows of the main bathroom turns to the garden patio, while the natural light and ventilation of the central bathroom is provided by a skylight concrete folded roof. The three bedrooms share an intimate garden, with vertical landscaping on the border wall.

© Manuel Sá
© Manuel Sá

The balcony position (catalyst of natural light and ventilation in the house), turning to the garden, offers the required conditions and views to work (home office) and faith (oratorio). To prevent the morning sunlight overheating these rooms, concrete blinds partially enclose the facade.

© Manuel Sá
© Manuel Sá

The resultant could be no other than an architecture whose aesthetics is directly linked to the functions it performs. Constructive didactics allows the way of viewing: the apprehension of the architecture space as a school.

© Manuel Sá
© Manuel Sá

View the complete gallery

About this office
Cite: "AM House / comoVER Arquitetura Urbanismo" [Casa AM / comoVER Arquitetura Urbanismo] 24 Dec 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/905273/am-house-comover-arquitetura-urbanismo/> ISSN 0719-8884
© Manuel Sá

AM 住宅 / comoVER Arquitetura Urbanismo

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.