the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Library
  4. Canada
  5. Snøhetta
  6. 2018
  7. Calgary Central Library / Snøhetta

Calgary Central Library / Snøhetta

  • 14:31 - 5 November, 2018
Calgary Central Library / Snøhetta
 Calgary Central Library / Snøhetta, Courtesy of Snøhetta
Courtesy of Snøhetta

Courtesy of Snøhetta Courtesy of Snøhetta Courtesy of Snøhetta Courtesy of Snøhetta + 28

  • Architects

  • Location

    800 3 St SE, Calgary, AB T2G, Canada
  • Executive Architect & Executive Landscape Architect

    DIALOG
  • Client

    Calgary Municipal Land Corporation (CMLC)
  • Area

    240000.0 ft2
  • Project Year

    2018
  • Structural

    Entuitive
  • Mechanical

    DIALOG
  • Electrical & Lighting

    SMP Engineering
  • IT/AV

    McSquared System Design Group, Inc.
  • Contractor

    Stuart Olson
  • More Specs Less Specs
Courtesy of Snøhetta
Courtesy of Snøhetta

Text description provided by the architects. The building is sited within a complex urban condition, where a fully operational Light Rail Transit Line crosses the site from above to below ground on a curved half- moon path, dividing Downtown and East Village. In response, the design lifts the main entry over the encapsulated train line. Gently terraced slopes rise up to the heart of the building, allowing for people arriving from every direction to interact with the library.

Courtesy of Snøhetta
Courtesy of Snøhetta
Section
Section
Courtesy of Snøhetta
Courtesy of Snøhetta

Outdoor amphitheaters nestled into the terraces provide places
for people to sit and for library programs to spill outside. Plantings that reference the native landscape draw Calgary’s mountains and prairies into the cityscape, and line the plaza’s surrounding streets with elms and aspen trees. Doubling as a portal and a bridge, the entry plaza heals the previously-split seam between the two neighborhoods and re-establishes visual and pedestrian connections across the site.

Courtesy of Snøhetta
Courtesy of Snøhetta
Floor Plan
Floor Plan

The dynamic, triple-glazed façade is composed of a modular, hexagonal pattern that expresses the library’s aims to provide a space that invites in all visitors. Aggregated variations on the hexagon form scatter across the building’s curved surface in alternating panels of fritted glass and occasional iridescent aluminum. From these shapes emerge familiar forms: Parts of the pattern might resemble an open book, snowflake-like linework, or interlocking houses, anchoring the ideas of the collective and community. Most importantly, the entire building volume is enclosed in the same pattern, allowing all sides to function as the “front” of the building. This visual vocabulary continues inside, expressed in the design of CPL’s new visual identity and wayfinding signage in the building, unifying the library’s goals of inclusivity.

Courtesy of Snøhetta
Courtesy of Snøhetta

The crystalline geometry of the façade is carved away to reveal an expansive wood archway that embraces visitors as they approach. Framing the entrance of the building, the form references the Chinook cloud arches common to the region. Created entirely of planks of western red cedar from nearby British Columbia, the double- curved shell is among one of the largest freeform timber shell in the world. Its organic form and texture bring the large building down to a tactile, intimate scale. Visible from the outside of the building is the main atrium, inviting people in.

Courtesy of Snøhetta
Courtesy of Snøhetta

As the archway continues into the lobby and atrium, the wood spirals upwards over 85 feet to a view of the sky through the oculus. Wood slats line the perimeter of the open atrium, shaped in plan like a pointed ellipse, serving as an orientation device for people to quickly grasp the circulation and organizational logic of the library. Inside, the concrete structure is left exposed and unfinished, hinting at the open-ended possibilities within. The rhythm of beams and columns are reminiscent of a stoa, the public, open-air colonnades of ancient Greek architecture that doubled as spaces of gathering and intellectual exchange. The rawness of the material palette is intended to give people the sense that the library is a place of engagement, rather than a sacrosanct repository for books.

Courtesy of Snøhetta
Courtesy of Snøhetta

Organized on a spectrum of ‘Fun’ to ‘Serious,’ the library program locates the livelier public activities on the lower floors, gradually transitioning to quieter study areas on the upper levels as one spirals upwards. At the street level, a series of multi-purpose rooms line the perimeter of the building, enhancing the connectivity between inside and outside. On the ground floor, a Children’s Library offers playhouses that provide space for crafts and drawing-based activities, early literacy programs, and a full-body indoor play experience.

Courtesy of Snøhetta
Courtesy of Snøhetta

Throughout the six floors, a variety of spaces provide for digital, analog, group, and individual interactions. At the uppermost level of the library is the Great Reading Room, conceived as a jewel box tucked within the library, which provides a space
for focused study and inspiration. Readers enter through a transitional space with softened light and acoustics. Within, vertical wood slats line the space to provide both privacy and visibility, defining an interior space without using solid walls. Natural light illuminates the space through the wood slats creating glancing sightlines between the atrium and western façade.

Courtesy of Snøhetta
Courtesy of Snøhetta

Arriving at the northernmost point of the library, one finds oneself at the Living Room, overlooking the train line and the meeting point of the two neighborhoods. Filled with light and activity, this prow of the building will not only serve as a beacon to those outside, inviting them to enter, but also as a prospect for looking back out – a fitting vantage point to observe the impact of a building that hopes to re-energize the spirit of culture, learning, and community in Calgary.

Courtesy of Snøhetta
Courtesy of Snøhetta

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Snøhetta
Office
Cite: " Calgary Central Library / Snøhetta" 05 Nov 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/905263/calgary-central-library-snohetta/> ISSN 0719-8884
Courtesy of Snøhetta

卡尔加里中央图书馆 / Snøhetta

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.